Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aarhus centar u BiH

Poništena dozvola za još jednu mini hidroelektranu

rijeka rama
Foto: Aarhus centar u BiH/ Facebook

Još jednom smo dokazali da se dozvole za štetne male hidroelektrane izdaju na netransparentan način, što dovodi do devastacije vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje, poručuju iz Aarhus centra u BiH

Aarhus centar u BiH javlja kako su zaprimili još jednu presudu. Naime, poništena je okolišna dozvola investitoru ECCO-CRIMA d.o.o. Prozor-Rama za izgradnju i korištenje mHE na rijeci Rami (5 mHE u nizu) mHE Gradina, Modri Vir, Crni most, Gračanica i Marina pećina!

Kako navode, Kantonalni sud u Sarajevu je utvrdio da je u ovom predmetu nedostajala ocjena provedenih dokaza od strane nadležnog Ministarstva, te da isto nije cijenilo ni primjedbe i sugestije na zahtjev za obnovu okolišne dozvole upućene od strane zainteresirane javnosti.

Također, Ministarstvo nije obrazložilo zašto smatra da nije obavezna izrada studije o procjeni utjecaja na okoliš za ovih pet malih hidroelektrana.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je propustilo obavezu adekvatnog informiranja javnosti, obzirom da je dopis za dostavljanje mišljenja upućeno samo Općini Prozor-Rama i kantonalnom Ministarstvu, a pri tome ne obrazlaže zašto javnost nije bila uključena.

– Još jednom smo dokazali da se dozvole za štetne male hidroelektrane izdaju na netransparentan način, što dovodi do devastacije vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje. Aarhus centar u BiH nastavlja pravne borbe u cilju zaštite okoliša! – navodi se u objavi.