Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crno more

Ponovo pokrenut proces inspekcije brodova sa ukrajinskim žitom

zito ukrajina brodovi twitter
Foto: Twitter

Zvaničnik ministarstva čije je riječi navela RIA okrivio je prekid u ponedjeljak zbog nepoštivanja dogovorenih procedura od strane Ukrajine, ali je kasnije kazao da je problem riješen

Inspekcije brodova koji prevoze žitarice iz Ukrajine ponovno su pokrenute nakon pauze koja je prijetila zatvaranjem crnomorskog brodskog koridora, javila je u utorak novinska agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Zvaničnik ministarstva čije je riječi navela RIA okrivio je prekid u ponedjeljak zbog nepoštivanja dogovorenih procedura od strane Ukrajine, ali je kasnije kazao da je problem riješen.

Kijev je u ponedjeljak saopćio da je inicijativa uz posredovanje UN-a koja omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita ptrko Crnog mora u opasnosti od gašenja nakon što je Rusija blokirala inspekcije brodova koji sudjeluju u turskim vodama.

Pjotr Iljičjov, šef odjela za međunarodne organizacije u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, kazao je za RIA-u da prolazak brodova sa žitom zavisi i o vremenskim prilikama i o tome koliko se poštuju procedure.

Ostaje nejasno hoće li sesporazum o žitaricama, koji je na snazi od prošlog jula, obnoviti, jer se Rusija žali da drugi sporazum, usmjeren na olakšavanje vlastitog izvoza poljoprivrednih proizvoda i gnojiva, nije očuvan, prenosi Reuters.