Biznis

Ovo su trenutne cijene

Popravlja se sezona u Crnoj Gori, u tome znatno učestvuju i građani BiH

27/07/2022

Turisti iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine čine više od 70% od ukupnog broja

Nakon informacije koja je prostrujala u regionu da Crna Gora ima očajnu turističku sezonu, turističke agencije u našoj susjednoj zemlji sakupljaju informacije prema kojima se situacija značajno popravlja.

Prema zvaničnim podacima koje Turistička organizacija opštine Budva dobija jednom sedmično neposredno od budvanskih hotelijera i iz sistema za prijavu boravka sa turističko-informativnih biroa koji se nalaze na teritoriji cjelokupne budvanske rivijere, u Budvi boravi 36.346 gostiju, što je za 22% više u odnosu na prethodnu sedmicu.

U hotelskom smještaju, u kojem boravi 15.674 turista najbrojniji su gosti iz Srbije, Izraela i Bosne i Hercegovine, a samo u ekskluzivnom hotelu „Splendid“ hotelske grupe „Montenegro stars“ odmaraju gosti iz skoro 70 zemalja svijeta.
Kada je u pitanju privatni smještaj prema podacima TO Budve, prijavljeno je 19.654 gosta. Turisti iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine čine više od 70% od ukupnog broja.

Prema riječima Branke Džoganović, predsjednice Udruženja privatnih izdavalaca Crne Gore, popunjenost kapaciteta u privatnom smještaju nije još na očekivanom nivou.

– Trend rasta je primjetan svake sedmice,ali još uvijek nije na očekivanom nivou.Primjetna je i struktura gostiju koju ove godine mahom čini omladina. U određenom broju stanova borave porodice sa djecom, a u jednom broju apartmana bilježe se organizovani dolasci gostiju iz Srbije, BiH, Hrvatske, Rumunije, Ukrajine i Rusije, posredstvom turističkih agencija – ističe Džoganović i dodaje da se cijena noćenja u privatnom smještaju ove godine nije povećavala, kao što se ističe u medijima, već da se, i u ovom periodu godine, može pronaći smještaj za 7 ili 10 eura, pa na više.

Podsjetimo, i izjava premijera Dritana Abazovića da su cijene na crnogorskom primorju kao na Azurnoj obali izazvala je ogromne reakcije javnosti.

– Protekle sedmice smo, na žalost, bili svjedoci izuzetno malicioznih i negativnih novinskih članaka, koji su situaciju u Budvi tokom ljetnje turističke sezone predstavljali neadekvatno i netačno. Žao nam je što je region reagovao na takav način, jer je Budva već decenijama prepoznata kao omiljena crnogorska destinacija brojnih turista sa upravo tih prostora –  ističe Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije opštine Budva.

Osvrćući se na navode u medijima koji su poslednjih dana isticali visoke cijene na području budvanske rivijere, direktor TO Budve je rekao da su zaposleni u ovoj organizaciji poslednjih dana vršili obimno istraživanje cijena svih vrsta usluga i ugostiteljskih ponuda i uporedili ih sa zvaničnim podacima koje su dobili od Udruženja ugostitelja Budve.

– Istina je ipak drugačija od one koja je plasirana u medijima. Na najvećem broju budvanskih kupališta cijena plažnog mobilijara (dvije ležajke i suncobran) se kreće od 10 do 25 eura. Postoje i ekskluzivne lokacije gdje su ove cijene sigurno znatno više, ali one ne „mobilišu“ veći broj posjetilaca, već upravo klijentelu koja veoma dobro zna što ih očekuje. U najvećem broju naših kafea i restorana espreso se može popiti po cijeni od 1.20 do 1.80, nes kafa po cijeni od 2 do 3 eura, gazirana pića po cijeni od 2.40 do 3 eura, točeno pivo po cijeni od 2.50 do 3 eura. Kada je u pitanju hrana – pica – kao jedno od najpopularnijih ljetnjih jela košta od 6 do 15 eura, a porcija liganja oko 12. Pljeskavica u lepinji je između 2.5 i 4 eura, a giros na najvećem broju mjesta od 3 do 5. Parking u centru grada po dnevnoj tarifi iznosi 1 euro po satu, naravno pod uslovom da se pronađe slobodno mjesto, ali to je problem sa kojim se Budva suočava već godinama, poput drugih turističkih destinacija koje tokom ljetnjih mjeseci višestruko uvećavaju broj ljudi koji borave u destinaciji.“ – naglašava Kuljača.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.