oporavak ekonomija

Porasle cijene sirove nafte na svjetskim tržištima

nafta

Rast cijena nafte izazvalo je i slabljenje dolara, što obično potiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta

Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima porasle su u ponedjeljak nakon postepenog oporavka najvećih svjetskih ekonomija od krize izazvane koronavirusom, ali pojačane tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine posljednjih nekoliko dana onemogućile su veći rast cijena, javlja Anadolu Agency (AA).

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 0,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 43,62 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,7 posto višoj cijeni, na 41,29 dolara.

Rast cijena nafte izazvalo je i slabljenje dolara, što obično potiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

Nakon što su u aprilu ove godine zbog krize izazvane pandemijom pale više od 30 posto i dostigle najniži nivo u posljednje dvije decenije, cijene nafte posljednjih mjeseci počele su rasti, zahvaljujući prije svega značajnim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je dovelo do obnavljanja ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Globalna potrošnja nafte i dalje je na niskom nivou uslijed porasta broja slučajeva COVID-19 u svijetu.

Tenzije između SAD-a i Kine dodatno su eskalirale nakon što je američka administracija 22. jula naredila zatvaranje kineske diplomatske misije u Houstonu, u saveznoj državi Teksas, da bi potom Kina naredila SAD-u da zatvori svoj Generalni konzulat u gradu Chengduu.