Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poreski obveznici koji se bave prometom nafte moraju popisati zalihe

benzinska_pumpa

Svi poreski obveznici koji se bave prometom nafte, naftnih derivata i plina, moraju izvršiti popis zaliha 1. februara prije početka prometovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopšteno je to iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u čijim prostorijama je danas održan sastanak predstavnika UIO i entitetskih inspektorata na kojem se raspravljalo o početku primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH.

“Poseban naglasak na zajedničkom sastanku dat je na buduće kontrole popisa zaliha nafte i naftnih derivata, a posebno plina kao novog akciznog proizvoda”, navodi se u saopštenju iz UIO BiH.

Popisne liste, koje će dostavljati u roku od sedam dana nadležnom regionalnom centru UIO, obveznici će već sutra moći preuzeti na web stranici Uprave.

“U cilju sprečavanja bilo kakvih malverzacija vezano za početak primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, danas je dogovorena razmjena podataka između UIO i entitetskih inspektorata o stanju zaliha, kao i budući plan svih posebnih i zajedničkih aktivnosti na terenu”, stoji u saopštenju.

Uprava će do kraja ove sedmice također na svojoj web stranici dati i detaljno uputstvo, kako za popis zaliha, tako i za uvoz plina nakon početka primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH.