Poreznici prodaju imovinu čapljinske Zvečevo-Laste

lasta

Nakon što je kompanija Zvečevo-Lasta d.d. Čapljina početkom godine prestala raditi, došlo je vrijeme da i dužnici namire svoja potraživanja, izvještava Indikator.ba. Kantonalni porezni ured Mostar objavio je poziv za prvu aukciju za zaplijenjenu imovinu firme radi namirenja poreznih obaveza.

Na prodaju je upravna zrgada površine 616 metara kvadratnih čija je vrijednsot procijenjena na 1.000.700 KM, te kuća i zgrada površine 269 kvadrata vrijednosti 164.104 KM.

Prva javna aukcija će se održati 28. septembra, a druga isti dan, ukoliko odbor, nakon procjene rezultata prve aukcije to bude smatrao ispravnim. Na drugoj javnoj aukciji cijena će biti 75 posto od najniže početne cijene na aukciji. Proizvodnja u čapljinskoj Lasti ugašena je početkom godine, a radnici su završili na zavodu za zapošljvanje.

Iz požeške centrale su uvjeravali da fabrika neće biti prodana te da rade na pronalasku rješenja, ali je nekoliko mjeseci kasnije i fabrika-majka zapala u probleme postavši, s višemilionskim dugovima zbog zajmova, neplaćenih sirovina i dokapitalizacije, “prvom žrtvom Agrokora”.

Čapljinsko preduzeće je zapošljavalo oko 150 radnika.