Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posao za 30 nezaposlenih osoba s biroa u Kaknju

Biro-za-zaposljavanje111
Foto: Ilustracija

U okviru projekta “Sufinansiranje troškova obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja radnika” nadležna općinaska služba Kakanj izvršila je vrednovanje prijavljenih aplikanata za podsticajna sredstava i predložila 14 korisnika.

Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline pristigle su 22 prijave poslovnih subjekata koji su potraživali 42 radnika. Analizirajući prijave, a u skladu s potrebama poslovnih subjekata i raspoloživim sredstvima planiranim za navedeni projekt, sačinjena je lista korisnika predmetnog podsticaja. Općina Kakanj je za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta u 2016. godini izdvojila 95.000 KM, a na javni poziv mogli su aplicirati poslovni subjekti registrovani na području općine Kakanj, koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika uslijed pokretanja nove proizvodnje, povećanja obima postojećih poslovnih aktivnosti, uvođenja tehnoloških i organizacionih promjena.

Tako će putem ovog projekta posao dobiti 30 nezaposlenih osoba, koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje. Bit će im omogućeno da steknu određena znanja i vještine, a radi jačanja konkurentnosti na tržištu rada.

Ostalih osam prijavljenih poslovnih subjekata, koji nisu ostvarili pravo na dodjelu podsticajnih sredstava zbog nedostatka finansijskih sredstava, ostat će među kandidatima predviđenim za spomenuti projekt. S odabarnim kompanijama Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline općine Kakanj će zaključiti ugovore, kojim će biti regulirana međusobna prava i obaveze za realizaciju projekta.