Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrtići

Poskupljenja u RS-u zbog podizanja minimalca: “Ovo je bezobrazluk”

novac ekonomija blagajnica
FOTO: Fena

Pred sam kraj 2023. godine Vlada Republike Srpske je donijela odluku da minimalna plata u Republici Srpskoj u 2024. godini iznosi 900 KM

Boravak u velikom broju privatnih vrtića u Banjaluci ponovo je poskupio ove godine, što je naljutilo roditelje, koji kažu da im se više i ne isplati raditi, jer za dvoje djece moraju da plate više od 600 KM.

Oko 2.000 mališana iz Banjaluke ne može da se upiše u državne vrtiće, zbog čega roditelji moraju da ih upisuju u privatne.

Banjalučanka, čija djeca idu u privatni vrtić, ističe da su mnogo razočarani u to što je on ponovo poskupio.

Treće poskupljenje

Kaže da su digli cijenu za 40 KM, a da će početkom februara, ta cijena otići za dodatnih 30 KM, što je, kada se sve sabere, 70 KM za samo tri mjeseca.

– To je na dva djeteta skoro 140 KM. Sada ću plaćati 620 KM za dvoje djece, dok za jedno vrtić košta 350 KM. Svi smo svjesni kakvo je vrijeme, porast minimalca i slično, ali to je treće podizanje cijene u godinu dana kada nam je odobrena subvencija. Inflacija utiče na sve i sigurna sam da poslodavci ne dižu plate tri puta u jednoj godini – istakla je ona.

Otac djevojčice koja ide u privatni vrtić takođe za Srpskainfo ističe da mu skoro pola plate ode dok riješi plaćanje privatnog vrtića i da ne vidi opravdanost u konstantnom poskupljivanju.

– Novo poskupljenje je stvarno bezobrazluk. Ne razumijem da neko preko noći samo podigne cijenu, kao da smo ne znam šta. Da li su ti u privatnom vrtiću svjesni činjenice da ako se mi pobunimo, da oni neće moći ni raditi jer neće biti više djece koja će im boraviti u vrtiću – istakao je ljutito ovaj Banjalučanin.

“Povećati podsticaj”

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS Banjaluka Boran Bosančić rekao je da hitno treba donijeti odluku kojom bi zabranili poskupljenje privatnih vrtića u Banjaluci!? On ističe da su se brojni roditelji našli u problemu kada je došlo do novog poskupljenja vrtića u Banjaluci.

– Grad Banjaluka sufinansira roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće. Međutim, to više nije dovoljno, jer su vrtići značajno poskupili. Brojni roditelji su nas kontaktirali i zabrinuti su da više neće moći plaćati djeci vrtiće, što je veliki problem. Mora se što prije reagovati i pokušati pomoći roditeljima. Za početak bi trebalo da se poveća podsticaj koji roditelji dobijaju – ističe Bosančić.

Kao jedno od rješenja za ovaj problem Bosančić ističe izradu socijalne karte roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće i da se na osnovu nje daju podsticaji.

– Imamo roditelje koji zarađuju minimalne plate i sad im je problem odvojiti više od 300 maraka kako bi platili vrtić samo za jedno dijete. Dolazimo u situaciju da će morati davati otkaze kako bi čuvali djecu. S druge strane, imamo roditelje koji zarađuju mjesečne plate od nekoliko hiljada maraka i oni dobijaju isti podsticaj, kao i ovi sa minimalcem. To se mora što prije promijeniti – kaže Bosančić.

Izgraditi nove vrtiće

Prema njegovim riječima, što prije se mora krenuti i u izgradnju novih gradskih vrtića u Banjaluci, jer djeca moraju biti prioritet.

– Gradska uprava je još ranije morala krenuti sa izgradnjom novih i proširenjem sadašnjih gradskih vrtića. Nedopustivo je da više od 1.500 djece ne može da dobije mjesto u gradskim vrtićima, zbog čega roditelji moraju da ih upisuju u privatne – pojašnjava Bosančić.

On je pozvao gradonačelnika Banjaluke da organizuje sastanak sa svim strankama koje imaju odbornike u Gradskoj skupštini kako bi pronašli rješenje za ovaj problem.

Kao razlog ovog poskupljenja vlasnici privatnih vrtića navode povećanje minimalca u Republici Srpskoj.

Ono što posebno brine u svemu ovome je činjenica da subvencije Grada Banjaluka za vrtiće nisu isplaćene već dva mjeseca, jer nije usvojen rebalans budžeta.

“Poskupljenje je opravdano”

Ekonomski stručnjak Zoran Pavlović u razgovoru za Srpskainfo je istakao da je ovo poskupljenje potpuno opravdano.

– Sve što ima značajnijeg udjela radne snage, zbog povećanja minimalne plate će izazvati lančano poskupljenje svih usluga gdje su angažovani sami ljudi na poslovima. Matematika koja je napravljena pokazala je da će povećanje minimalca izazvati ozbiljno povećanje ukupnih troškova rada.

Tako da, doprinosi plus porez, kad se uzme u obzir, to je 150 maraka dodatnih troškova koje moraju da plate poslodavci. Prvi efekti povećanja minimalne plate osjetiće se na poskupljenju svih usluga i roba gdje je zastupljen ljudski rad u većoj mjeri.

Po nekoj matematici koju sam ja pravio, minimalna plata za nekoga ko ima neko radno iskustvo je u brutu, kada se sve sabere sa doprinosima i porezima, oko 1.700 maraka dok je u FBiH minimalac ostao na 619 KM. Situacija je teška, pogotovo za radno intenzivne djelatnosti kao što su vrtići, pekare, prodavnice. Imajući to u vidu, ne treba da nas čude poskupljenja i bojim se da ćemo, osim poskupljenja, imati i drugi efekat, a to je odlazak tih radno intenzivnih djelatnosti iz Republike Srpske u Federaciju, jer 619 KM minimalne plate je nešto što se može podnijeti – zaključio je Pavlović.

Pred sam kraj 2023. godine Vlada Republike Srpske je donijela odluku da minimalna plata u Republici Srpskoj u 2024. godini iznosi 900 KM.