Sezonske cijene

Poskupljuje putarina: Evo koliko ćete plaćati vožnju kroz Hrvatsku

ceste hrv33

Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od putarina na autoputevima u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od početka godine do 10. juna premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 odsto više nego u isto vrijeme lani

S početkom subote odnosno tačno u ponoć počeće i primjena sezonskih cijena putarina na autoputevima kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) pa će za pojedine grupe vozila cijene porasti za 10 odsto.

Sezonske cijene putarina primjenjuju se za 1A te 1. i 2. grupu vozila, dok se na 3. i 4. grupu vozila poskupljenje ne primjenjuje, prenosi Hina.

Tako će, naprimjer, cijena putarine na relaciji Zagreb – Dugopolje (Split) za prvu grupu vozila odnosno putničke automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb – Karlovac sa 19 na 21 kunu, Zagreb – Rijeka sa 70 na 77 kuna, a Zagreb – Lipovac sa 128 na 141 kunu.

Iz HAC-a podsjećaju da je model sezonskih cijena putarina jedna od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturiranja kompanija u drumarskom sektoru, ali i da se oko 40 odsto ukupnog godišnjeg saobraćaja autoputevima ostvaruje u ljetnim mjesecima.

Štaviše, na pojedinim autoputevima broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostali period u godini.

Opravdavajući poskupljenje, ističu i da se u ukupnom saobraćaju vozila najveći udio odnosi upravo na 1A, 1. i 2. grupu, odnosno na motocikle, putničke automobile, automobile prikolicom i kampere.

Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od putarina na autoputevima u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od početka godine do 10. juna premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 odsto više nego u isto vrijeme lani.

Autoputevima je u tom periodu prošlo oko 22 miliona vozila, milion više nego u isto vrijeme lani, rekao je na ovosedmičnom brifingu za novinare predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan.

Uprava HAC-a, inače, ove godine očekuje petpostotno povećanje saobraćaja u odnosu na prošlu sezonu.

Iz HAC-a danas saopštili da prema njihovom kalendaru turistička sezona počinje 17. juna, ali da već tokom ovog vikenda očekuju pojačan saobraćaj na autoputu A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji.

Očekuju i veći priliv vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim stanicama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana.