Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslastičari iz BiH i ove godine na natjecanju “Zlatni Orah”

udruzenjekuhara

Zlatni Orah, međunarodno natjecanje poslastičara u Orahovici ove godine održava se po treći put, 31. marta u organizaciji Udruge kuhara Orahovica i Turističke zajednice grada Orahovica (R Hrvatska).

Ajdin Šuman, učenik-poslastičar iz Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde i Amira Jusufović iz Udruženja kuhara BiH pripremat će torte na tom renomiranom natjecanju.

Natjecanje je u pripremi torte koja u sastavu mora imati orah, a ocjenjuje se sklad okusa, kreativnost recepta, složenost pripreme, usklađenost recepta sa gotovom tortom, izgled torte…

Na prošlogodišnjem natjecanju „Zlatni orah“ Amira Jusufović, članica Udruženja kuhara BiH osvojila je treće mjesto.

Jusufović navodi da je to natjecanje prilika za sticanje novih znanja i iskustava, da se pokažu vlastite mogućnosti i da se uporede sa poslastičarima iz regiona.

Direktor i profesor stručnih predmeta škole “Džemal Bijedić” Admir Kurtović i Safet Halilagić izjavili su da je učešće njihove škole i učenika značajan iskorak u prezentaciji rezultata školovanja za ugostiteljsku struku.

Ove godine na Festivalu Međunarodni dan palačinka u Gradačcu predstavnici Udruge kuhara Orahovica pripremali su palačinke sa orasima i potvrdili uspješnu saradnju Udruženja kuhara BiH sa Udrugom kuhara Orahovica i Hrvatskim kulinarskim savezom, saopćeno je iz Udruženja kuhara BiH.