Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

adnan smailbegović

Poslodavci nezadovoljni: “Ne može za proizvodnju kreveta plata biti 2.000 KM”

adnan smailbegović poslodavci plata
FOTO: Fena

“Vodio sam kompaniju koja je imala 5.000 zaposlenih. Ako primam 10 ljudi, sutra je pred kapijom 200 ljudi. Nisam mogao proći pred kapijom”, naveo je

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović je govorio o iznosu plata stranih radnika i obrazložio kako ono što se proizvodi uslovljava iznos plate.

U Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolaze radnici iz azijskih država. Smailbegović tvrdi da strani radnici nisu, kako je izjavio, nimalo jeftiniji. Prema njegovim riječima, to je premisa koja se provlači kroz medije. Istakao je da direktno lobira, ne samo u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, za dolazak stranih radnika.

“Ja direktno lobiram, ne samo u Ministarstvu vanjskih poslova, nego gdje god stignem, jer nam je procedura takva da nam je potrebno osam do deset mjeseci da dobijemo jednog stranog radnika. Sad zamislite kako privreda treba da se razvija i širi ako nemate radne snage”, rekao je u prošlosedmičnom gostovanju u programu TVSA.

“Ako primam 10 ljudi, sutra je pred kapijom 200 ljudi”

Na pitanje da li je ranije bilo dovoljno domaćih radnika, Smailbegović je odgovorio da ih je bilo.

“Vodio sam kompaniju koja je imala 5.000 zaposlenih. Ako primam 10 ljudi, sutra je pred kapijom 200 ljudi. Nisam mogao proći pred kapijom”, naveo je.

Također tvrdi da su radnici u Bosni i Hercegovini ranije bili manje plaćeni nego sada te da je razlog nedostatka radnika zbog toga što su evropske države otvorile svoje tržište rada.

“Stvar je da su se granice otvorile. Evropa je otvorila svoje granice i treba joj radnika i njima je Zapadni Balkan (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija) prva zona”, napomenuo je.

Govoreći o eventualnom rastu minimalne plate u FBiH sa 600 na 1.000 KM u FBiH od sljedeće godine, ključnim problemom smatra to što je struktura proizvodnje Bosne i Hercegovine takva da iznos plata ne može biti kao u razvijenijim državama.

“Ključni problem je da naša ekonomija ne proizvodi proizvode i usluge koji će dozvoliti ovolike plate. Mi ne proizvodimo automobile, mašine, avione itd. Proizvodimo vrlo jednostavne stvari. Samo jedan proizvod u Bosni i Hercegovini, to je neki lijek Bosnalijeka, na listi je visokog tehnološkog nivoa, a koji izvozimo. To je jedan jedini proizvod”, ukazao je Smailbegović.

Podsjetio je da to znači da je potrebno podizati tehnološki nivo domaćih kompanija i produktivnost.

“Ti proizvodi to ne dozvoljavaju”

“Time da rastu plate. To je dugoročni proces u koji se mora uključiti država”, dodaje.

Zatim je dodatno obrazložio kako ono što se proizvodi utječe na iznos plate.

“Ako pogledamo našu prijeratnu ekonomiju, u Hrasnici je bila kompanija FAMOS koja je proizvodila motore za Mercedesove kamione, proizvodila je mjenjače, proizvodila je motorna vozila za potrebe armije. Mi toga više nemamo. Ne možemo na nekom Alternativinom panelu ili na nekom Sinkrovom krevetu imati platu od 2.000 ili 3.000 KM”, konstatovao je.

Kako je kazao, ti proizvodi to ne dozvoljavaju.