Poslovni savjet Ekonomskog fakulteta posjetio MS&Wood

ms & wood111

Poslovni savjet Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas je održao sjednicu u prostorijama kompanije MS&Wood u Fojnici.

Predsjednik Savjeta Branimir Muidža istakao je da su nakon 24 sjednice Poslovnog savjeta odlučili da prvu sjednicu van Sarajeva održe upravo u Fojnici u fabrici MS&Wood jer žele afirmirati dobre kompanije koje u svakoj sekundi svoga rada stvaraju nove vrijednosti.

– Smatram da budućnost BiH ovisi o tome koliko ćemo biti spremni, prije svega proizvesti proizvode, a onda ih i izvoziti. Ovo je primjer kompanije koja je u svom poslu itetako uspješna i koja je u samom početku svoga rada i mislim da će poslužiti kao dobar primjer ostalim kompanijama – rekao je Muidža.

Naglasio je da u Poslovnom savjetu okupljaju 30-ak najvećih kompanija u BiH, primarno fokusiranih na aktivnosti u Federaciji BiH, i sa Ekonomskim fakultetom žele razvijati model prakse kako bi studenti stekli itekako potrebna znanja u reaalnom sektoru.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić naveo je da je njihov osnovni posao učenje studenata i priprema za tržište, ali da također uloga akademske zajednice treba da bude blizu realnog sketora.

– Mi smo upravo htjeli da izađemo iz kabineta i fotelja i da dođemo u fabriku da vidimo kako to obični radnik radi jer, iako to znamo, potrebno je da i ovim ljudima koji prave uspjehe i rezultate odamo priznanje i na taj način promovišemo njihov biznis, njihov posao i ideje i ovo je samo jedan od prvih koraka – pojasnio je Kozarić.

Dodao je da novi zakon o visokom obrazovanju pretpostavlja jedan semestar praktične obuke za stiudente što postaje mogućnost njihovih partnera da prihvate i određeni broj studenata.

Kozarić je potcrtao da Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu pokušava da bude servis realnog sektora, te da ovakva druženja mogu rezultirati samo dobrim.