Biznis

travnik

Posrnula tvornica “Vitezit” prodata za 5,5 miliona KM, poznato ko je kupac

01/02/2021

U prostorijama Općinskoga suda u Travniku u ponedjeljak je održana javna prodaja imovine stečajnog dužnika PS Vitezit iz Viteza, koji je zapošljavao više hiljade radnika i bio temelj razvoja ne samo BiH nego i cjelokupne regije

Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu ‘Vitezit’ prodana je u ponedjeljak kompaniji Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka, piše Viteški.ba

U prostorijama Općinskoga suda u Travniku u ponedjeljak je održana javna prodaja imovine stečajnog dužnika PS Vitezit iz Viteza, koji je zapošljavao više hiljade radnika i bio temelj razvoja ne samo BiH nego i cjelokupne regije, navodi portal.

Na javnoj prodaji za najvažniji dio poslovnog sistema Vitezit koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

Nakon javne prodaje, Winsley defence group iz Odžaka, koju je zastupao advokat Ivica Dragun, postala je vlasnikom dijelova kompanije za proizvodnju nitrogloicerina, plastičnog eksploziva, ispitnoga poligona, strojeva i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog Vitezita.

Zubakova kompanija postala je vlasnik Poslovnog sistema Vitezit nakon tri neuspješne prodaje.

Prema navodima portala, novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je kako će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 djelatnika i uložili 65 miliona eura u poduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje. Novi vlasnici također su najavili kako će prosječna plaća u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.