Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postaje li BiH odlagalište za polovne automobile?

dizel
Ilustracija

Evropski parlament nedavno je usvojio mjere kojima želi spriječiti pojavu vraćanja kilometraže u korištenim vozilima.

Parlament je od država članica zatražio da se ove prevare ubuduće tretiraju kao kazneno djelo. Nove tehnologije Evropskoj komisiji je naloženo da ispita mogućnost upotrebe novih tehnologija u borbi protiv ovog problema, a proizvođačima je sugerirano da razviju nove mehanizme zaštite mjerača kilometara.

Države regije koje su članice EU (Hrvatska i Slovenija) implementirale su odluku EP-a, dok susjedna Srbija uveliko priprema novi zakon kojim će drastično povećati kazne za ovu vrstu prekršaja.
Nažalost, u BiH ovaj problem nije došao na dnevni red, što otvara mogućnost da postanemo odlagalište za polovne automobile s vraćenom kilometražom.
Europarlamentarka iz Hrvatske Biljana Borzan kazala je kako procjene EU pokazuju da je ovim prevarama u EU obuhvaćeno između pet i 12 posto vozila, a u prekograničnoj trgovini 30 do 50 posto. Sudski vještak prometne struke, stručnjak iz oblasti cestovnog prometa s UN-ovom licencom Ševal Kovačević za Avaz je kazao da je vraćanje kilometraže zaista uzelo maha u našoj državi.
”Ovaj problem nije od jučer, zapadna Evropa ima daleko modernije prometnice od nas, pa tamo vozila mogu prelaziti veći broj kilometara, a da izgledaju dobro.

Vozilo iz Njemačke sa 150.000 prijeđenih kilometara izgleda bolje od onog koje je kod nas prešlo 90.000”, kaže Kovačević.

Kazneno djelo

Dodao je da i u BiH vraćanje kilometraže treba odrediti kao kazneno djelo i odrediti značajne kazne za počinitelje.

”Kod nas je to pokriveno Zakonom o obligacijskim odnosima, prilikom zaključenja ugovora onaj tko proda vozilo sa pravnim nedostatkom kao što je to s vraćenom kilometražom odgovarat će za prevaru”, pojasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, nije teško ustanoviti ovu prevaru, posebno kod novih automobila koji imaju ugrađene kompjutere.

Napraviti bazu podataka

Jedno od potencijalnih rješenja bilo bi da se po uzoru na Belgiju i Holandiju napravi baza podataka o kilometraži svih automobila koji su bili na tehničkom pregledu. Evropski parlament je zatražio da se slično rješenje usvoji na razini EU, jer je to jedini način da se problem u potpunosti riješi.

Ovi napori europskih parlamentaraca izuzetno su korisni i za BiH s obzirom na to da je većina automobila na bh. cestama uvezena iz EU.