Biznis

hp mostar

Poštari najavili štrajk zbog malih primanja, iz Uprave odgovorili: “Pa pogledajte im plate”

10/09/2019

Prosječna neto plaća u HP-u Mostar iznosi 1.105 KM (bruto 1.766 KM) za prvo polugodište 2019., što je za 21% veće od neto prosječne plaće u FBiH, koja iznosi 912 KM

Nezavisni sindikat Hrvatske pošte Mostar u srijedu, 11. septembra, održati će štrajk upozorenja.

“Na štrajk upozorenja smo se odlučili ‘zbog odavno poznatih razloga’, od malih plaća, nedostataka radnika u proizvodnim sektorima, slabe organizacije posla koja proizlazi iz nedostatka radnika te sve veći pritisak na radnike od strane nadređenih na pojedinim radnim mjestima”, priopćeno je iz Sindikata.

Štrajk će se održati ispred zgrade glavne pošte u Mostaru od 9 sati i trajat će sat vremena.

Nije dugo trebalo da se oglase iz Uprave ovog društva, a u saopštenju između ostalog navode:

“Najavljeni štrajk organizira nereprezentativni Sindikat Društva, a ne svi djelatnici HP Mostar kako je objavljeno u medijima. U svojim zahtjevima između ostaloga traže povećanje plaće djelu radnika od 30 posto, a svima ostalima 20 posto, što bi predstavljalo povećanje troškova rada od cca. 4,2 milijuna KM na godišnjoj razini. Uprava je u razgovorima pokušala argumentirano i sa svim pokazateljima predočiti predstavnicima ovog Sindikata što se proteklih godina radilo ponajviše na unapređenju rada pa je između ostaloga prvo povećanje plaće u proteklom razdoblju bilo realizirano za poštare i vozače 5%, a čistačice 10%.

Prosječna neto plaća u HP-u Mostar iznosi 1.105 KM (bruto 1.766 KM) za prvo polugodište 2019., što je za 21% veće od neto prosječne plaće u FBiH, koja iznosi 912 KM.

Prosječna neto plaća na ruke poštara koji radi 10 godina u HP-u Mostar iznosi 809 KM/mjesečno, te se uz navedeni iznos isplati i topli obrok u iznosu od 192 KM/mjesečno, što ukupno na ruke prosječno mjesečno iznosi 1.001 KM.

– Uzimajući u obzir ekonomske prilike i uopće ozračje u okruženju, smatram da štrajk pa ni jednosatni ne može biti alternativa pregovorima i dogovorima socijalnih partnera. Uprave HP-a Mostar i Sindikat hrvatske pošte Mostar dogovorima su do sada dolazili do svih rješenja, što je u konačnici rezultiralo sve gore navedeno, izjavio je između ostalog direktor, predsjednik Uprave HP-a Mostar  Mate Rupčić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.