Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Socijalni partneri utvrdili da će najniža plata u RS-u iznositi 410 KM u 2018.

20171226_2_27765720_29252905_Web

Najniža plata u Republici Srpskoj sljedeće godine iznosiće 410 KM, usaglašeno je danas na sjednicie Ekonomsko-socijalnog savjeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj prijedlog razmatraće Vlada RS-a koja bi sama odredila najnižu cijenu rada da se socijalni partneri nisu uspjeli dogovoriti. Utvrđeni iznos najniže plate za sljedeću godinu za 15 KM veći je od ovogodišnjeg iznosa.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca, nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta rekao je da je najniža plata od 410 KM iznad ekonomskih standarda, i da je to u drugim zemljama od 35 do 40 prosječne plate.

“Svjesni težine ekonomske situacije prihvatili smo da taj iznos bude nešto veći ako to može pomoći, uz obećanje da će doći do rasterećenja oporezivanja rada”, kazao je Škrebić.

Prema njegovim riječima poslodavcima nije problem najniža plata nego prava koja proizilaze iz najniže plate. Osim toga Škrebić je istakao i da od Vlade RS i kontrolnih organa poslodavci traže da se pojača kontrola poslovanja, odnosno da se porezi i doprinosi plaćaju na isplaćenu, a ne najnižu platu, kakvu praksu ima dio poslodavaca.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a istakao je da sva pitanja od interesa građana treba rješavati na civilizovan i kulturan način, borbom argumenata, kao što je danas bilo na sjednici Ekonomsko- socijalnog savjeta.

Govoreći o sivoj ekonomiji rekao je da je interes Vlade RS-a da se pojača uvid u rad javnih preduzeća, fondova i realnog sektora, jer postoje oni koji “mešetare, unose nered i stvaraju nelojalnu konkrenciju”.

“Cilj je da dođemo do onih koji nelegalno rade i da ih uvedemo u realne tokove”, rekao je Savanović.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a istakla je da su tražili da najniža plata bude 50 posto od prosječne plate u RS-u, a da su dobili 49 posto. Izjavila je da su pristali na kompromis, ali da je nezadovoljna i ponižena cijelim procesom pregovaranja.

“Radnička javnost ne vidi ono što se dešava dok teku pregovori. To nije nimalo prijatno. Veoma je teško jer se radi o parama”, rekla je Mišić.

Naglasila je da je najvažnije da je bar malo povećan iznos najniže plate, ali da je porazno što najproduktivniji i najkvalitetniji radnici odlaze iz RS-a. Prema njenim riječima u RS-u najnižu platu prima oko 16.000 radnika. Za bolji položaj radnika neophodan je opšti kolektivni ugovor o kojem socijalni partneri još nisu postigli dogovor.