Biznis

Postoji mogućnost da Grčka bankrotira naredne godine

26/12/2015

Američka bonitetna agencija S&P upozorila je da postoji mogućnost da politička nestabilnost u Grčkoj u 2016. dovede do toga da ta zemlja bankrotira iduće godine.

Analitičar S&P Frank Gilg izjavio je da sposobnost grčke vlade da u narednih 12 mjeseci otplaćuje dugovanja u potpunosti zavisi od povoljnih poslovnih i finansijskih uslova u zemlji.

Gill, direktor S&P za Evropu, dodao je da posvećenost Atine sprovođenju nepopularnih reformskih mjera, poput onih u socijalnom osiguranju, beneficijama, rezanju troškova i privatizaciji, povećava šanse da već početkom godine dođe do političke neizvjesnosti.

S&P navodi da je implementacija mjera dogovorenih u okviru paketa finansijske pomoći Grčkoj ključna za opstanak grčkih banaka, stabilizaciju ekonomije i vraćanje povjerenja.

Gill je, i pored zabrinutosti koju je izrazio, rekao da vjeruje da će grčka vlada učiniti sve da ne dovede kreditni sektor i bankarske depozite u rizik i da vjeruje da će Atina ispunjavati obaveze koje je preuzela u zamjenu za kredite pomoći.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.