Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ROK IZGRADNJE TRI GODINE

Potpisan koncesioni ugovor za solarnu elektranu u Bileći

solarna

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu tri godine

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor privrednog društva Energy Financing Team SE iz Bileće Ranko Čokorilo, potpisali su danas u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području bilećke opštine.

Ovom privrednom društvu Vlada RS je u aprilu dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

“Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu tri godine”, navedeno je u saopštenju.

Iz resornog ministarstva su pojasnili da je ugovorom o koncesiji definisana instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60 megavata /MW/, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84 gigavatsata, a koncesionar će tokom koncesije proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza.

“Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet RS, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatsatu, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća”, precizirano je u saopštenju.

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet RS uplatio jednokratnu naknadu od 700.000 KM.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 KM.