Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji Vlade TK-a i BBI banke

bego_gutic_vlada_tk

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i direktor BBI banke Amer Bukvić potpisali su danas Memorandum o poslovnoj saradnji koji ima za cilj promociju ekonomskih i privrednih potencijala i projekata Vlade TK-a, poboljšanje investicijske klime i rast zaposlenih privlačenjem stranih investicija.

Prema ovom memorandumu BBI banka će bez naknade putem BBI VIP biznis kluba kao i posebnog Odjeljenja investicijskog bankarstva pomoći Vladi TK-a u pripremanju potencijalnih projekata i pronalasku investitora, te pružati usluge ekonomskog konsaltinga za investicijske projekte Vlade.

Ovo je posebno dragocjeno, s obzirom na to da BBI banka i njen BBI VIP biznis klub već osmu godinu organiziraju međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF).

Razvoj privrede Tuzlanskog kantona, putem osiguranja povoljnih kreditnih linija među ključnim je potezima Vlade. Susret sa čelnicima BBI Banke bio je prilika da se razgovara i o uključenju ove banke u takve projekte.

– Najava, koju smo već imali, kreditne linije koju planiramo realizirati u okviru programa podrške privredi Kantona gdje planiramo da putem jedne od komercijalnih banaka, a interesiranje je pokazala BBI banka, osiguramo kreditna sredstva od 20 miliona KM pod najpovoljnijim uvjetima što bi bilo stavljeno na raspolaganje privredi ovog kantona – kazao je Gutić.

BBI banka već osmu godinu organizira međunarodnu finansijsku konferenciju Sarajevo Business Forum, te se očekuje da će na ovogodišnjoj manifestaciji biti podržani i projekti od značaja za Tuzlanski kanton.

– To su Y krak koridora 5-C te plastenička proizvodnja na paru što je projekt koji će biti prezentiran na SBF-u. Tu je i jedan projekt iz oblasti IT sektora koji će biti prezentirat kao i projekt Međunarodnog aerodroma Tuzla – pojasnio je premijer TK-a.

Posjeta visoke delegacije BBI banke iskorištena je i za, dodaje Gutić, otvaranje pitanja eventualnog izlaska privrednika TK-a na tržište Istoka, a radi se o pokazanom interesiranju u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina.

– Postoji nekoliko kompanija iz Omana i Katara koje su zainteresirane za direktna ulaganja u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina – zaključio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Memorandum o poslovnoj saradnji, uz ostalo, predviđa i da BBI banka bez naknade Vladi Tuzlanskog kantona pruži usluge ekonomskog konsaltinga za određene investicijske projekte.