Biznis

Bihać

Potpisan Sporazum o potencijalno najvećoj investiciji u USK-u

14/02/2019

Direktor "Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb Dinko Čondić istakao je kako će početna faza ispitivanja potencijala i mogućnosti trajati oko godinu dana

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i “Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb potpisali su danas Sporazum o dodjeli koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana na lokalitetu k.o. Teočak u Bihaću.

Radi se o projektu koji garantuje najveću koncesionu naknadu u USK, a njegova vrijednost je oko 120 miliona KM.

– Uzevši u obzir da uopšte govorimo o drugom vjetroparku u Bosni i Hercegovini, ovo je zaista ohrabrujuće za sve nas na području kantona. Nadamo se da će testna faza potvrditi ogroman potencijal, te da ćemo u Bihaću zaista i dobiti vjetropark. Mislim da je suvišno govoriti šta bi to značilo za privredni razvoj ovog dijela države – rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Direktor “Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb Dinko Čondić istakao je kako će početna faza ispitivanja potencijala i mogućnosti trajati oko godinu dana.

– To je neophodni vremenski period kako bismo prikupili sve podatke, bez kojih ne možemo zainteresirati banke i ostale investitore. Već smo radili na brojnim ovakvim projektima u regionu, uključujući Podveležje u BiH. Na osnovu tog iskustva, moram reći da sam optimističan i kada je u pitanju projekt u Bihaću – dodao je Čondić.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić napomenuo je da bi se izgradnjom ovog vjetroparka snage 40 MW, osim najveće koncesione naknade, osigurala i neka vrsta neovisnosti kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.