Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila

Autoceste161120 (1)

Dodao je kako će se u tih 42 mjeseca biti spojen dio koridora Vc od Putnikova brda do Drivuše, tako da će u funkciji biti 74 kilometra autoceste

Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše-Nemila, vrijedan nešto više od 208 miliona eura, u ponedjeljak su u Mostaru potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, projekt menadžer kompanije “Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.” iz Turske Evren Utku Gok uime izvođača radova, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i Muamer Hajduk kao svjedok uime izvođača radova.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kazao je kako je riječ o dosta kompliciranoj dionici ukupne dužine 5,5 kilometara.

– Radi se o ozbiljnom tunelu dugom oko 3,6 kilometara, vijaduktu i spoju na M-17. Ovaj ugovor iskoristili smo da zajedno s ekspertima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uspostavimo dodatnu proceduru kada je riječ o evaluaciji tendera, a u kojoj smo osigurali maksimalno smanjivanje rizika po investitora kad je u pitanju eventualna eskalacija cijena i produženje roka građenja. To nam je ujedno bila i priprema za tenderiranje tunela Prenj, koji će se tenderirati po ovom principu – kazao je Terzić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je kako je ovo već deveti ugovor potpisan u posljednjih godinu i pol dana.

– Pandemija uzrokovana covidom-19 usporila je i otežala djelatnost sfere gospodarstva i mnogih drugih, ali ovo su dobri primjeri u cestovnoj infrastrukturi s naglaskom na koridor Vc, gdje se potpisuje evo već deveti ugovor u zadnjih godinu i pol dana. Ne sumnjam da će izvođač u predviđenom roku od 42 mjeseca to sve odraditi kvalitetno i na izrazito visokoj razini, a možda i puno brže nego što je planirano – kazao je Lasić.

Dodao je kako će se u tih 42 mjeseca biti spojen dio koridora Vc od Putnikova brda do Drivuše, tako da će u funkciji biti 74 kilometra autoceste.

Projekt menadžer Evren Utku Gok kazao je kako je kompanija “Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.” u BiH s aktivnostima počela 2012. godine.

– Cengiz je 2012. godine u BiH krenuo s izgradnjom dionice autoputa od Vlakova do Tarčina u dužini 20 kilometara i nastavio 2018. godine izgradnjom dionice Donja Gračanica – Tunel Zenica u dužini četiri kilometra. Unatoč pandemiji koronavirusa naša kompanija upravo završava južnu podsekciju navedene dionice – izjavio je Utku Gok.

Izgradnja dionice Poprikuše-Nemila financirat će se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s EBRD-om u visini od 70 milijuna eura, Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 90 milijuna eura te bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 41,1 milijun eura, a koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Od značajnih objekata gradit će se tunel Golubinja dužine 3.659 metara, dva mosta, dva vijadukta, petlja Poprikuše i centar za kontrolu prometa.

Izgradnjom tunela Golubinja skratit će se udaljenosti između Nemile i Poprikuša za oko pet kilometara.