Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Potpisan ugovor o izgradnji poddionice Ponirak – Vraca

ugovor autoceste fbih

Radi se o dionici od 2,8 kilometara kojoj je tunel dominantan od 2,5 kilometara a rok za izvođenje radova je 30 mjeseci

U sjedištu JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je potpisan Ugovor za izgradnju novih dionica moderne autoceste na Koridoru 5c, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca potpisali su direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH), te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka u ime Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kazao je kako je potpisivanje ovog Ugovora zaokružen jedan ciklus koji je planiran u prvoj polovini godine.

“To je da dodijelimo ugovore i počnemo s građenjem dionica koje predstavljaju funkcionalne cjeline, koje nakon isteka roka od 30 mjeseci treba da obilato povećaju prihode JP Autoceste, kada je u pitanju naplata cestarina”, kazao je Terzić.

Izrazio je zadovoljstvo potpisanim Ugovorom s renomiranom firmom s kojima već ima dobro iskustvo, ali i svim suradnicima iz JP Autoceste koji su unatoč sveopćim svađama u Federaciji BiH uspjeli da u ovome momentu imamo 36 kilometara autoputa u izgradnji i da se radi na novih 28 kilometara i na novih 450 milijuna eura koji se trebaju dodijeliti u narednih desetak mjesecima.

“Uprava Autocesta je ponosna na ono što radimo, transparentno i sve zakonske i stručne aspekte koristi. Ono što pred nama predstoji i nadam se da ćemo tu imati podršku i podršku i praćenje Vlade Federacije BiH kao što imamo od resornog ministarstva , to je novi ciklus zaduženja od 850  miliona a eura za dionicu od 51 kilometara od Ovčara do petlje Mostar- jug. Dinicu Mostar -sjever i Mostar -jug bi trebali uraditi sa bh komercijalnim bankama, a pošto nismo pusto ostrvo i ne možemo to uraditi sami očekujemo da će Vlada Federacije BiH dati svoj doprinos i da ćemo što prije krenuti u realizaciju tih projekata”, kazao je Terzić.

Direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) Hamid Ramić je izrazio zadovoljstvo na povjerenju koje im je ukazano kazavši kako je ovo nastavak njihovih aktivnosti.

“Radi se o dionici od 2,8 kilometara kojoj je tunel dominantan od 2,5 kilometara a rok za izvođenje radova je 30 mjeseci. Mi ćemo kao i dosadašnje projekte uredno i kvalitetno uraditi”, kazao je Ramić.

U registru Euroasfalta kako ističe ovo je tunel broj 15 od 2013 godine kada su ušli u tunel gradnju.

“Do današnjeg dana izveli smo 12,6 kilometara tunela počevši od Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH, Trenutno radimo na šest tunela paralelno u istim zemljama i ovo će biti sedmi. Možemo se pohvaliti imamo još 15, 4 kilometara tunela i nadamo se da ćemo ubrzo dogovoriti u Hrvatskoj još neke. Radimo po najboljim tehnologijama. Upošljavamo mlade inženjere koje obučavamo za velike izazove, te okupljamo oko 900 radnika mahom Bosanaca i Hercegovaca”, kazao je Ramić.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić je kazao kako je ponosan da se nastavlja trend izgradnje na sjevernom djelu koridora Vc i izgradnja novih 2,6 5 kilometara koji su istina malo složeniji, jer je riječ o tunelu.

“Mislim da ćemo to uspješno završiti i prije očekivanih 30 mjeseci”, kazao je Lasić.

Posebno zadovoljstvo je iskazao činjenicom da radove izvode domaća kompanija koja je dostavila i najpovoljniju tehničku ponudu na tender.

“To je dodatni poticaj gospodarskom razvoju naše zemlje”, kazao je Lasić.

Napomenuo je da u ovoj godini potpisani ugovori za izgradnju radova na poddionicama Vranduk –Ponirak duljine 5,3 i Počitelj-Zvirovići duljine 11,75 kilometara , te da je današnje potpisivanje još jedno u nizu.

“JP Autoceste je poduzelo sve aktivnosti kako bi danas potpisali ovaj ugovore i želim svima čestitati na ustrajnosti I profesionalnosti te poželjeti puno uspjeha u radu “, kazao je Lasić.

Trasa autoceste poddionica Ponirak- Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Poddionica Ponirak – Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekt na poddionici je tunel Zenica dužine 2475 m lijeva cijev i 2420 m desna cijev.

Potpisivanjem ovog ugovora u zeničkoj regiji bit će u izgradnji pet dionica za novih 20 kilometra moderne autoceste na Koridoru 5c.