sara

Potpisan ugovor o izgradnji stambenih objekata u okviru Regionalnog stambenog programa

20210527_2_48491779_65558544_Web

Ugovor su, u ime implementatora, s predstavnicima devet firmi potpisali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak Bosne i Hercegovine Bojan Ninković

U Sarajevu je danas potpisan ugovor o izvođenju građevinskih radova i vršenju stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji stambenih objekata koji u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP), javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor su, u ime implementatora, s predstavnicima devet firmi potpisali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak Bosne i Hercegovine Bojan Ninković.

Ramić je istakao da ukupna vrijednost potpisanih ugovora premašuje 19.200.000 KM.

“Regionalni stambeni program u BiH je zamišljen da se njime osigura 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada je završeno blizu 1.800 stambenih jedinica od kojih je 1.260 individualnih stambenih objekata i 532 stana u višestambenim objektima, a CEB2 projekat su sredstva Razvojne banke za zatvaranje 121 kolektivnog centra na području BiH, s tim da će on omogućiti da se kolektivni centri potpuno zatvore na području entiteta Republika Srpska, a s druge strane u entitetu Federacije BiH vjerovatno će se kroz ovaj projekat zatvoriti oko 76 posto kolektivnih centara. Tako da ćemo imati potrebu da radimo na tim projektima i u narednom periodu“, kazao je Ramić.

Ističući kako se danas došlo u fazu izgradnje 144 stambene jedinice, Ramić je kazao da je planirana preostala izgradnja 258 jedinica do kraja projekta, do juna 2022. godine. On je kazao da je u okviru “CEB2“ projekta u toku izgradnja objekata za 13 potprojekata, što je ukupno 283 stambene jedinice, a da je u završnoj fazi izgradnja 72 jedinice za dva podprojekta. Dodao je da je u toku sanacija radova na 40 stambenih jedinica u okviru četiri podprojekta.

“Današnjim potpisivanjem ugovora izvođači dolaze u potrebu da nam dostave garancije i da u općinama gdje se izvode radovi pristupimo svečanom uvođenju izvođača u posao i nadamo se da će svi uvjeti i rokovi iz ugovora biti ispunjeni“, kazao je Ramić.

Direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković istakao je da je to institucija nadležna za blagovremenu finansijsku realizaciju projekata podrške povratka i reintegracije izbjeglih i raslejenih lica.

“Danas smo svečano potpisali 18 ugovora u dva projekta. Radi se o projektima iz Regionalnog stambenog programa i o projekta CEB2 , a to je zatvaranje kolektivnih i alternativnih centara“, kazao je Ninković.

On je izrazio nadu da će svi određeni rokovi biti ispoštovani jer je to potrebno i zbog okončanja projekata i zbog korisnika koji već dugo čekaju na useljenje u te objekte.

Sporazumi o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Potprojekat BiH5 “Obnova i izgradnja 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike u BiH” potpisan je 8. februara ove godine.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa četiri zemlje iz regije – BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijarde KM, dok je za finansiranje do sada izdvojeno oko 570 miliona, od čega je BiH povukla 130 miliona KM. Najznačajniji donatori, pored EU, su SAD, Švicarska, Italija, Danska i Turska.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program koji ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za oko 27.000 najranjivijih raseljenih obitelji (74.000 osoba ) u regiji. Program se naslanja na dosadašnje zajedničke napore partnerskih zemalja i međunarodne zajednice, a potvrđuje opredijeljenost zemalja da privedu kraju regionalnu raseljenost pružajući trajna stambena te jamstva za zaštitu prava izbjeglica, povratnika i interno raseljenih osoba. U tu svrhu, uspostavljen je Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice. Fondom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe. Ova regionalna inicijativa omogućava dobrovoljni povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju izbjeglica i interno raseljenih osoba iz sukoba početkom devedesetih, te ograničenog broja raseljenih iz 1999. godine sa statusom interno raseljenih osoba u Crnoj Gori.