Potpisivanje Ugovora o subvencioniranju kamatne stope subjektima male privrede

Sevkija Okeric

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić potpisat će sutra Ugovor o subvencioniranju kamatne stope subjektima male privrede u okviru Kreditno-garantnog fonda SERDA-e.

Zahvaljujući sredstvima koje je Ministarstvo privrede KS osiguralo za subvencioniranje kamatne stope u visini od tri procentna poena, pravo na subvencioniranu kamatnu stopu moći će ostvariti korisnici Kreditno-garantnog fonda SERDA-e, a iznosit će već od 0,5 posto godišnje fiksno, što predstavlja najpovoljniji kapital za privrednike Kantona Sarajevo.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, uspostavila je Kreditno-garantni fond, koji predstavlja dobar model za lakši i povoljniji pristup kreditnim sredstvima, te izuzetno stimulativan mehanizam za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća i poljoprivrede, a koji će doprinijeti razvoju poslovnog okruženja, stvaranju uvjeta za otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta te ukupnom privrednom razvoju.

Ukupni iznos deponovanih sredstava u tom fondu od dva miliona KM osigurali su Vlada KS i SERDA, a koja će uz multiplikator 10 UNION Banke d.d. Sarajevo, povećati vrijednost fonda na maksimalno 20 miliona KM, koji će biti plasirani krajnjim korisnicima – privrednim subjektima.