Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potrošnja nafte u svijetu bit će na vrhuncu za 20 godina

nafta

Globalna potrošnja nafte bit će na vrhuncu za oko 20 godina, navodi se u novoj analizi kompanije “British Petroleum” (BP).

U svijetu se trenutno troši oko 100 miliona barela dnevno, a BP prognozira da će taj broj porasti za deset odsto prije nego što se potrošnja stabilizuje.

Kompanija očekuje da će upotreba obnovljive energije bilježiti najveći rast u budućnosti i da će biti povećana pet puta do 2040. godine, prenio je BBC.

BP prognozira da će više od 40 odsto ukupnog povećanja potrošnje energije biti pokriveno obnovljivim izvorima. Ovaj naftni gigant očekuje da će veća efikasnost saobraćaja uticati na smanjenje potrošnje nafte.

Glavni ekonomista BP-a Spencer Dale smatra da će potrošnja nafte u naredne dvije decenije i dalje rasti u zemljama u razvoju.

BP procjenjuje da će proizvodnja nafte od 85 miliona barela na dan zadovoljiti odredbe iz Pariskog sporazuma o suzbijanju klimatskih promjena.

Tim sporazumom predviđeno je da se rast globalne temperature zadrži na manje od 2 stepena Celzijusova u odnosu na predindustrijsko doba i da se ulože napori da rast ne pređe 1,5 stepeni.