Potrošnja struje povećana, ali snabdijevanje kupaca nije upitno

struja_elektroenergetska_postrojenja

Visoke temperature i korištenje klima uređaja doveli su do povećanja potrošnje električne energije – kažu iz Elektroprivrede BiH, te ističu da su ovakvu situaciju očekivali i da snabdijevanje kupaca električnom energijom ni u kojem slučaju nije upitno.

Kako je Feni potvrdila glasnogovornica Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Midheta Kurspahić, ukupna potrošnja kupaca električne energije od Elektroprivrede BiH tokom ljetnih mjeseci je deset posto veća u odnosu na proljetne i jesenje mjesece.

– U odnosu na juli 2016. godine, potrošnja u julu 2017. godine je povećana za 2,5 posto – kazala je Kurspahić.

Dodaje da, u okviru planiranja i operativnog vođenja sistema elektrana JP EPBiH, analiziraju se varijacije potrošnje kupaca i u ovisnosti od ekstremnih vremenskih prilika, te se vrše pripreme i za takve uslove.

– Zbog toga ovi ekstremno topli dani ne mogu dovesti u pitanje snabdijevanje kupaca JP Elektroprivreda BiH – naglasila je Kurspahić.

Po njenim riječima, u posljednjih 30 dana najveća potrošnja je zabilježena 4. augusta i bila je veća za oko pet posto u odnosu na očekivanu srednju potrošnju u augustu.

– Zanimljivo je da se usljed utjecaja klima uređaja u toplim vremenskim periodima, najveća potrošnja javlja u poslijepodnevnim, a ne u večernjim satima, kao što je slučaj u ostatku godine – navodi Kurspahić.

Ističe i da bez obzira na lošu hidrološku situaciju u BiH i regiji, snabdijevanje kupaca koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH, nije upitno.

Ddodaje da se situacija svakodnevno prati, analizira i shodno prognozama, rad proizvodnih objekata se planira u skladu s očekivanim porastom potrošnje.