ICOS 2019

Pouzdani podaci temelj za donošenje društvenih, političkih i ekonomskih odluka

FNA_112595

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je izjavio da su konferenciju organizirali u saradnji sa EFSA, Zavodom za statistiku RS-a, Agencijom za statistiku BiH, kao i USAID-om i Svjetskom bankom, a pokrovitelj je Vlada Federacije BiH

Na drugoj Međunarodnoj statističkoj konferenciji „International Conference on Official Statistics – ICOS 2019“, koja je danas počela na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA), istaknuto je da korištenje samo pouzdanih podataka koje daje službena statistika omogućava adekvatnu informiranost potrebnu za donošenje kvalitetnih odluka kako državnih tijela, tako i menadžera u privredi i građana.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je izjavio da su konferenciju organizirali u saradnji sa EFSA, Zavodom za statistiku RS-a, Agencijom za statistiku BiH, kao i USAID-om i Svjetskom bankom, a pokrovitelj je Vlada Federacije BiH.

– Cilj ove konferencije je da okupi regionalne i međunarodne eksperte i da omogući unapređenje saradnje između statističkih institucija, kao i sa akademskom zajednicom radi poboljšanja harmonizacija metodologija i istraživanja u statistici. Zvanični podaci za statistiku su od bitnog značaja za donošenje svih društvenih, političkih i ekonomskih odluka – kazao je Kremić.

Na dvodnevnoj konferenciji najavljeno je učešće oko 200 naučnika, stručnjaka i profesora iz BiH, regiona i svijeta, a diskutovat će o trendovima u statističkim metodologijama i diseminaciji podataka.

Dekanesa EFSA Jasmina Selimović je kazala da jeovo druga konferencija, te da nastoje da ovakvi skupovi postanu tradicionalni, uvažavajući značaj zvanične statistike.

– Svjedoci smo da se statistički pokazatelji vrlo često spominju bez ikakvog tumačenja, da se vrlo često, nažalost, statističim podacima manipuliše u određene svrhe, a uloga akademske zajednice je da tu, na izvjestan način, pokuša da rasvjetli ono što je stvarno značenje tih indikatora, ukaže na stvarno značenje statistike i u krajnjoj liniji da na taj način ispunimo ono što je naš dio misije društvene odgovornosti – navela je Selimović.

Vlada FBiH jedan je od pokrovitelja ove konferencije i direktor Ureda premijera Federacije BiH Hasan Ganibegović uputio je čestitke Federalnom zavodu za statistiku, EFSA i drugim partnerima na njenom organizovanju.

Naglasio je da je opredjeljenje Vlade FBiH privredni rast i razvojni programi za čiju realizaciju vrlo važnu ulogu imaju kvalitetni i pouzdani podaci.

Direktorica USAID misije u BiH Nancy Eslick također je ukazala na važnost kredibilnih podataka i baza podataka koje omogućavaju nosiocima vlasti donošenje kvalitetenih odluka, ali i građanima da zahtijevaju odgovornost vlasti.

Keynote govornici ICOS-a 2019 su ugledni statističari iz tri evropske države – profesor emeritus pariškog Dauphine Univerziteta Francuska Edwin Diday, profesor Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Ksenija Dumičić, te Robert Stehrer sa Instituta za međunarodnu ekonomiju u Beču.