Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećan broj posjetilaca na Bijambarama i Vrelu Bosne

Bijambare2011_5

Svake godine kontinuirano raste broj posjeta područjima kojima upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja. Tako je posjećenost na Bijambarama i Vrelu Bosne povećena u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2015. – potvrđeno je Feni iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Na osnovu prodatih ulaznica, u periodu januar – maj 2016., područje Vrela Bosne je posjetilo 58.812, a Bijambare 17.305 turista. U istom periodu 2015. godine na Vrelu Bosne boravila su 54.962 posjetioca, a na Bijambarama 12.462.

Kako je Feni kazao stručni saradnik za promociju i marketing KJU za zaštićena prirodna područja Mustafa Zvizdić, tačnu evidenciju o posjeti stranih i domaćih turista nemaju, ali su obje grupacije zastupljene u respektabilnom broju.

– Područja kojima upravljamo (Vrelo Bosne, Trebević, Bijambare i Skakavac) obiluju izuzetnim i nesvakidašnjim prirodnim vrijednostima. Vodopad na Skakavcu, Bijambarska pećina i turistički voz na Bijambarama, Velika aleja i jezera na Vrelu Bosne, prekrasni pejzaži na Trebeviću, trim-staze, dječija igrališta s rekvizitima – samo su neke od stvari koje se moraju vidjeti i doživjeti – naglasio je Zvizdić.

Dodaje da se ovog ljeta očekuje veliki priliv posjetilaca, naročito stranih državljana.