"Borak Cycling Trail"

Povećava se broj noćenja i broj aktivnih turista u ZHK

biciklijada (1)

Naglasila je da se ovaj događaj organizira u sklopu projekta “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – CYCLING RURAL”, koji se finansira sredstvima Evropske unije

U okviru projekta prekogranične saradnje “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” u nedjelju, 28. juna, održat će se biciklijada “Borak Cycling Trail”.

Start biciklijade je u 11.15 sati s platoa u Borku u Širokom Brijegu. Ruta vožnje dalje ide prema Mostarskom blata, prateći tok rijeke Lištice.

Ova biciklijada organizira se s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta, kazala je u izjavi za Fenu voditeljica projekta Ana Soldo.

– Tokom vožnje sudionici će osim prirodnih ljepota moći vidjeti i neke kulturne vrijednosti, kao što su srednjovjekovni stećci u Provu i Gradcu. Isto tako moći će vidjeti zanimljiv fenomen Lončarevih njiva te će se spustiti na mlinice koje se nalaze u kanjonu Borka gdje će se spustiti ponovno na plato u Borku – kazala je Soldo.

Naglasila je da se ovaj događaj organizira u sklopu projekta “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – CYCLING RURAL”, koji se finansira sredstvima Evropske unije.

– Vrijednost projekta je 495.000 eura od čega EU finansira 400.000. Projekt traje 24 mjeseca i kraj projekta planiran je 1. oktobra. Kroz ove dvije godine planirali smo i napravili jako puno aktivnosti koje su vezane s razvojem biciklističkog turizma i na razvoj aktivnog turizma u našem kantonu – istaknula je voditeljica projekta.

Institucionalna podloga za razvoj turizma

Navela je kako su pored biciklističkih događaja kroz projekt organiziran i niz radionica koje se izravno vežu za biciklizam, za razvoj cikloturizma, ruralnog i kulturnog turizma.

– Htjela bih napomenuti da je sljedeća radionica već 28. juna, dan poslije biciklijade u Ljubuškom. Radionica će biti jako zanimljiva, a predavač je Robert Baćac stručnjak iz Hrvatske iz Istre i on će održati niz jako dobrih prezentacija – dodala je.

U okviru aktivnosti pokrenuta je izrada Strategije za razvoj turizma u saradnji s Ministarstvom privrede, a sudionici projekta sudjelovali su i u izradi Zakona o turističkoj djelatnosti te niza pravilnika koji su vezani za taj zakon.

– Pokušali smo stvoriti institucionalnu podlogu za razvoj turizma što je nedostajalo Zapadnohercegovačkom kantonu. Možemo reći da se turizam polako pokreće i da se povećava broj noćenja i broj aktivnih turista. Imamo i niz radova po pitanju turističke infrastrukture kao što su zip-line u Peć Mlinima i u Borku. Također, imamo i avanturistički park u Peć Mlinima koji ima zaista veliku posjećenost – kazala je Soldo.

Planovi za ljeto

Tokom ljetnih mjeseci planiran je niz događaja, a prvi od njih je radionica u Parku prirode Blidinje 23. ili 24. jula.

– Imati ćemo i jako zanimljiv događaj, tzv. putujući sajam, gdje ćemo imati sajamske programe na tri lokacije, u Sarajevu ispred BBI Centra, u Mostaru ispred Mepas Malla i u Širokom Brijegu u sklopu Street Food Festivala u Širokom Brijegu. Taj dio bit će jako zanimljiv, jer smo kroz projekt uradili jedan način inovativnih prezentacijskih alata i to će biti simulatori koji su povezani na bicikla. Bicikliranjem kroz taj simulator moći ćemo virtualno proći kroz naše biciklističke rute u ZHK – dodala je.

U okviru projekta educirano je i licencirano četrdeset biciklističkih vodiča u saradnji s Biciklističkim savezom BiH, a u saradnji s Razvojnom agencijom REDAH provodi se proces certificiranja za “Bike Freandly Concept”.