Jack Dorsey

Povlači se izvršni direktor Twittera

twitter – unsplash

Jedan od izvora rekao je za Reuters da Dorsey odlazi sada jer je siguran u svog nasljednika, te da će se fokusirati na svoju kompaniju za obradu plaćanja Square

Izvršni direktor društvene mreže Twitter Jack Dorsey povući će se sa svoje funkcije, a na njegovo mjesto će doći izvršni tehnološki direktor Parag Agrawal.

“Napokon je došlo vrijeme da odem”, rekao je Dorsey u saopštenju.

Kako je naveo u tweetu u kojem je najavio da je “dao otkaz u Twitteru” Dorsey je rekao kako je naporno radio na tome da se kompanija može odvojiti od svojih osnivača.

Jedan od izvora rekao je za Reuters da Dorsey odlazi sada jer je siguran u svog nasljednika, te da će se fokusirati na svoju kompaniju za obradu plaćanja Square.

Novi izvršni direktor Twittera Parag Agrawal stigao je u ovu kompaniju 2011. godine, a od 2017. se nalazi na čelu tehnološkog odjela.

Dionice ove društvene mreže porasle su za devet posto na vijest da Dorsey odlazi.

Twitter su 2006. godine osnovali Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams i Noah Glass. Dorsey je bio na čelu kompanije do 2008. godine kada se povukao i osnovao aplikaciju za digitalno plaćanje Square, koja je također porasla u multimilijardersku kompaniju.

Na čelo Twittera se vraća ponovo 2015. godine. Dorsey je bio i prva osoba koja je poslala prvi tweet kada je kompanija pokrenuta. Taj tweet prodat je u martu ove godine u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) za nešto više od 2,9 miliona dolara.