Biznis

Mato Franjičević

Pozitivan ekonomski trend u BiH usporen ili čak zaustavljen

06/11/2019

Dodao je kako su navedena nastojanja posljednjih godina omogućila izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, krompira, povrća i voća, piletine te odnedavno i jaja za preradu

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević kazao je kako je fokus rada ovog Ministarstva umjeren na jačanje bh. gospodarstva kroz stvaranje pretpostavki za njegov uspješan iskorak na zahtjevno tržište Europske unije bez čega ono, kako kaže, nema perspektivu.

“U usvajanju europskih standarda i praksi na raspolaganju su nam iskustva Hrvatske kao najmlađe članice Europske unije, našeg prvog susjeda i najznačajnijeg trgovinskog partnera. Mislim da ove činjenice nisu dovoljno valorizirane te da ima značajnog potencijala za intenziviranje i proširenje suradnje”, naglasio je zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Dodao je kako su navedena nastojanja posljednjih godina omogućila izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, krompira, povrća i voća, piletine te odnedavno i jaja za preradu.

“Nastojimo stvoriti preduvjete za izvoz crvenog mesa, a Ministarstvo radi i na otvaranju drugih tržišta za bh. proizvođače poput ruskog i turskog, ali činjenica da se dvije trećine razmjene BiH sa svijetom odnosi na EU čini našu fokusiranost na to tržište razumljivom”, naveo je Franjičević.

Po njegovom mišljenju, rezultati bi sigurno bili bolji i brže ostvareni “da imamo funkcionalniji ustavni okvir i državu u kojoj su svi narodni jednakopravni”.

“Ovako međusobno nepovjerenje i čuvanje ‘zauzetih’ pozicija nad kojima visi znak privremenosti usporava procese, odgađa ili potpuno blokira donošenje određenih zakona i strateških dokumenata neophodnih za povlačenje sredstava iz fondova EU, usvajanje europskih standarda i jačanje konkurentnosti bh. gospodarstva. Od 2015. stalno prisutan pozitivan gospodarski trend sada je, po podacima za prvih devet mjeseci ove godine, usporen ili čak zaustavljen, a to se može dovesti u vezu i s aktualnom političkom situacijom uz druge utjecaje koji su uglavnom vanjskog karaktera”, istaknuo je Franjičević, stoji u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.