Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeller u problemima

Poznata firma iz Njemačke bankrotirala nakon 229 godina

Foto: Philipp von Ditfurth/DPA/Pixsell

Bilo uz doručak ili poslijepodne uz kafu i kolač – šoljice i tanjiri s crnim pijetlom ili kokoši na žutoj pozadini često su bile glavne na svježe postavljenom stolu u Njemačkoj

Nakon 229 godina, tradicionalna firma Zeller iz Njemačke morala je proglasiti bankrot. Proizvođač posuđa poznat je po brojnim kultnim proizvodima, pišu njemački mediji.

Ovo je drugi put da je njemački proizvođač keramike Zeller zapao u financijske poteškoće. Sada je firma iz Zell am Harmersbacha (Baden-Württemberg) ponovno morala podnijeti zahtjev za stečaj, pišu njemački mediji.

Bankrot nakon 229 godina

Bilo uz doručak ili poslijepodne uz kafu i kolač – šoljice i tanjiri s crnim pijetlom ili kokoši na žutoj pozadini često su bile glavne na svježe postavljenom stolu u Njemačkoj.

Tvornica Zeller već oko 125 godina proizvodi posuđe serije “Hahn und Henne”. Kako navode iz firme, kultno posuđe se proizvodilo isključivo u Schwarzwaldu.

Proizvođač Zeller je tradicionalna njemačka firma. Njihovi proizvodi su vrlo popularni i izvan Njemačke, primjerice u SAD-u, prenosi Fenix magazin.

Firma navodi povećane troškove energije i pad prodajnih brojki kao razloge za podnošenje zahtjeva za stečaj. Brojne druge firme trenutno imaju slične probleme, poput poznatog proizvođača sira ili popularnog kozmetičkog giganta.

Radnici će raditi do daljnjeg

Ipak, kupci zasad neće ostati bez kultnog posuđa. Proizvođač želi nastaviti s radom kao i do sada.

Posuđe “Hahn und Henne” kupci mogu i dalje kupovati, a plaću će do daljnjega primati i deset zaposlenika tvornice.

Kompaniija je već preživjela jedan stečaj 2007. godine. Kao jednog od najstarijih proizvođača posuđa u zemlji, firmu se sada ponovno pokušava spasiti.

Proizvođač već desetljećima ima financijskih poteškoća, pišu njemački mediji.