Od subote veće cijene goriva u FBiH

gorivo

Naftni derivati, benzin i gorivo, od subote će biti skuplji za pet feninga, na velikom broju benzinskih stanica u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, javlja Dnevni avaz.

Šefica Odjela za analizu, cijene i razvoj tržišta u pomenutom ministarstvu Lela Glibo, potvrdila je da su u protekla dva dana počeli pristizati zahtjevi dobavljača, te da će do kraja sedmice doći do povećanja cijena dizelskih i benzinskih goriva.

– S većeg broja benzinskih stanica u FBiH pristižu zahtjevi za povaćenje cijene oba goriva za pet feninga. Nove zahtjeve primamo svakodnevno. Trenutno ih ima 60, kazala je Glibo.

Distributeri goriva za automobile zatražili su povećanje od pet feninga, odnosno deset litara benzina ili nafte bit će skuplje pola marke.

– Formiranje cijena u maloprodaji je slobodno. Mi reagiramo jedino u slučajevima enormno visokih cijena – kazala je Glibo.

Na benzinskim pumpama u RS već su zabilježena blaga povećenja cijena goriva za pet feninga.

Cijene goriva iznose od 1,84 do 1,89 konvertibilnih maraka po litru, u zavisnosti od teritorije na kojoj se benzinska stanica nalazi.