Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kompletirano preuzimanje

Poznato ko je za 20 miliona KM preuzeo goraždanskog diva Pobjedu

pobjeda gorazde
FOTO: Fena

Krenuli u preuzimanje firme Pobjeda kada su 3. oktobra 2022. kupili oko 50 posto vlasništva udjela od američke firme Grasso Holdings INC

Danas je kompletirano preuzimanje jednog od lidera bh. namjenske industrije – firme Pobjeda Technology Goražde (PTG).

Riječ je o Halilu Okoviću i Hamidu Pršešu iz Goražda, izvještava BiznisInfo.ba.

Oni su prošle sedmice preuzeli posljednji veliki udio od oko 26 posto vlasništva u PTG-u, a dionice su prodali Kadrija Kolić i Nihad Mašić (inače vlasnici firme KM Trade). Za ovaj paket dionica isplatili su oko 5,2 miliona KM.

Kupuju dionice preko svojih firmi

Oković i Pršeš su krenuli u preuzimanje firme Pobjeda kada su 3. oktobra 2022. godine kupili oko 50 posto vlasništva udjela od američke firme Grasso Holdings INC koja je tada izašla iz vlasništva. Amerikancima su tada isplatili 10 miliona KM i stekli su po oko 25 posto vlasništva.

Pršeš, inače, dionice kupuje preko svoje firme TAK Sarajevo a Oković direktno i preko firme Okac Goražde.

TAK je kasnije u javnoj ponudi povećao svoj udio na 48 posto. Između ostalog, svoje dionice u firmi Pobjeda prodao je Hasan Tafro koji je držao nešto više od 20 posto udjela u PTG-u.

Nakon posljednje akvizicije od prošle sedmice, kada su kupili dionice od Kolića i Mašića, došli su do 99 posto, a najavili su da će preuzeti i preostalih oko 1 posto dionica.

Cjelokupno preuzimanje firme koštalo ih oko 20 miliona KM, prema izračunu BiznisInfo.ba.

PTG se bavi proizvodnjom sportske, lovačke i privredne municije. U prvoj polovini ove godine firma je imala ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.

Povezani kroz više kompanija

Zanimljivo je da su Oković i Pršeš lično povezani sa još jednom goraždanskom firmom iz oblasti namjenske industrije. Riječ je o firmi – Unis Ginex. Ginex je jedna od vodećih domaćih kompanija u ovoj oblasti, a Vlada Federacije u njoj ima 51 posto udjela.

Oković je drugi najveći dioničar. On ima 14,5 posto dionica u Ginexu i još oko 7,7 posto preko svoje firme Okac. Hamid Pršeš ima oko 4 posto vlasništva u Ginexu i dugogodišnji je član Nadzornog odbora kompanije.

Njih dvojicu spaja i vlasništvo u Privrednoj banci Sarajevo, u kojoj je Pršeš najveći pojedinačni dioničar sa udjelom od 14,3 posto, dok Oković ima oko 11 posto dionica i još 6,8 posto preko firme Okac (što ga čini najvećim vlasnikom).

Oković je vlasnik i firme Goraždeputevi. On ima udio i u Građevinskom privrednom društvu “Drina” d.d. Goražde. Njegova firma Okac većinski je vlasnik Mlinsko pekarske industrije Mlin Ustikolina.

Sama firma Okac se bavi izgradnjom, sanacijom, rekonstrukcijom i održavanjem puteva, zatim izgradnjom stambenih i poslovnih objekata, trgovinom građevinskim materijalom na veliko i malo, izgradnjom vodovoda i vodosnabdjevanja.