Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poslodavaca FBiH

Pozvan i Parlament: Zatraženo ograničenje rasta cijena električne energije za privredu

struja_elektroenergetska_postrojenja

Umjesto povećanja cijena za 200 do 300 posto, UPFBiH predlaže da Predstavnički dom Parlamenta FBiH donese zaključak kojim bi se poskupljenje ograničilo na najviše 20 posto

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) uputilo je predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsadu Zaimoviću i svim zastupnicima inicijativu za hitno donošenje zaključka kojim će naložiti Vladi FBiH da donese odgovarajuće odluke kojima će ograničiti rast cijena električne energije za privredna društva, javlja Anadolu Agency (AA).

UPFBiH je uputilo i prijedlog zaključka u kojem se navodi:

“Nalaže se Vladi FBiH da u cilju zaštite industrijske proizvodnje u FBiH, očuvanja radnih mjesta i konkuretnosti privrednih društava iz FBiH te u cilju sprečavanja daljih poremećaja u lancu snabdijevanja građana u FBiH hitno poduzme sve neophodne mjere i da putem upravljačkih odbora u javnim elektroprivrednim preduzećima u FBiH donese odgovarajuće odluke kojima će se ograničiti rast cijena električne energije za privredna društva koja se ne snabdijevaju u okviru univerzalne usluge”.

U predloženom zaključku se dodaje da povećanje cijena električne energije za pojedinog kupca električne energije u 2022. godini ne smije biti više od 20 posto u odnosu na ugovornu cijenu za snabdijevanje električnom energijom koju je taj kupac imao na dan 1. septembar 2021. godine.

U inicijativi se navodi da su privredna društva u FBiH od Elektroprivrede BiH su počeli da dobijaju prijedloge ugovora za snabdijevanje električnom energijom u 2022. godini sa cijenama koje su veće 200 do 300 posto, odnosno tri do četiri puta od cijena u 2021. godini.

“Povećanje cijena električne energije za 2022. godinu će većinu poslodavaca dovesti u situaciju koju neće moći prevazići zbog čega će biti prisiljeni ‘gasiti’ proizvodnju i otpuštati radnike. Za poslodavce koji proizvedenu robu plasiraju na domaće tržište jedini način za opstanak će biti povećavanje cijena svojih krajnjih proizvoda za plasman na domaćem tržištu što će se značajno odraziti na sve ostale životne tokove u FBiH”, navodi se u inicijativi i dodaje da će se rast cijene izlaznih proizvoda direktno odraziti na građane FBiH i na izvoznu konkurentnost privrednih društava.

Navodi se da bi takvo poskupljenje imalo katastrofalne posljedice za najveći broj građana FBiH, među kojima su manje radnih mjesta, manje plate, manji izvoz, veća inflacija, niži standard građana i povećanje broja odlazaka mladih ih BiH.