Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedžad Duraković

Predsjednik Sindikata: Očekujemo konačno rješenje za Rudnik Zenica

Nedžad Duraković
Foto: Fena/Arhiv
Nedžad Duraković

Pogon “Stara jama” zeničkog rudnika još od maja prošle godine ne proizvodi ugalj i tokom ove godine bit će i zvanično zatvoren

Zenički rudari ni jutros nisu sišli u jamu “Raspotočje“, uprkos činjenici da je za sutra u 10 sati u Rudniku mrkog uglja Kakanj zakazan sastanak svih relevantnih aktera na kojem će biti raspravljano o sudbini RMU Zenica – kazao je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje“ Nedžad Duraković.

Zenički rudari nisu dobili plaće za januar, a sada već i za mjesec februar, kao ni naknade za topli obrok za ta dva mjeseca.

Sutra sastanak

– Očekujemo da svi akteri sutrašnjeg sastanka – Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, resornog ministarstva energetike i rudarstva FBiH te Sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH, a na koji smo pozvani i mi, konačno stavi sve karte na stol. Da se svi pogledamo u lice i jasno kažemo kakva je sudbina te šta je konačno rješenje za RMU Zenica – kaže Duraković.

On se nada pozitivnom ishodu te da će ponovo dobiti podršku i pomoć, odnosno da će dobiti novac za plaće, ali i da otklone probleme na samom otkopnom polju, zbog čega nisu bili u mogućnosti ispuniti plan proizvodnje.

-Dvomjesečna obustava rada, tokom augusta i oktobra prošle godine, sasvim se sigurno odrazila i na probleme s jamskim pritiscima pa sada plaćamo danak tome. Ako se odluči da treba nastaviti proizvodnju u našem rudniku, očekujemo i pomoć da saniramo stanje na otkopu, jer je situacija jako teška. Nadamo se najboljem, ali neka nam konačno kažu šta je rješenje te da li će se nastaviti i s Programom reorganizacije i konsolidacije našeg rudnika – navodi Duraković.

Pogon “Stara jama” zeničkog rudnika još od maja prošle godine ne proizvodi ugalj i tokom ove godine bit će i zvanično zatvoren.

Prije nekoliko godina zatvorena je i jama “Stranjani”, dok su površinski kopovi “Rača” i “Mošćanica” odavno zatvoreni pa se ugljen u Zenici trenutno samo kopa u jami “Raspotočje”, koja je poznata po nekim od najtežih rudarskih nesreća u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u kojoj je 12. maja 1982. godine, uslijed eksplozije metana, živote izgubilo 39 rudara.