Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljanje rezultata prvog Poslovnog barometra Vijeća stranih investitora

investicije

Zajednički projekat američke i švedske vlade, Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) i Vijeće stranih investitora (VSI) u Bosni i Hercegovini će predstaviti rezultate prvog Poslovnog barometra Vijeća stranih investitora – „FIC Poslovni barometar“. Ova anketa ukazuje na nivo zadovoljstva članica Vijeća stranih investitora poslovnim okruženjem, prepreke s kojima se suočavaju investitori, njihove planove za reinvestiranje i stvaranje više mogućnosti za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Prezentacija “FIC Poslovnog barometra” će biti održana u četvrtak, 17. decembra 2015, u 14:00 sati, u prostorijama HUB 387, Milana Preloga 12 – Bosmal City Center, Sarajevo. Prisutnima će se obratiti Peter Duffy, direktor misije USAID-a BiH, Marie Bergström, direktorica za razvojnu saradnju pri Ambasadi Švedske u BiH i Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora i generalni direktor Heidelberg Cement Group za BiH.

Izjave za medije su planirane 13:40 sati. Pozivamo medije da prisustvuju događaju.

Prvi izvještaj „FIC Poslovni barometar” je ključna aktivnost za Vijeće stranih investitora u BIH realizovana u saradnji sa USAID/Sida Projektom unapređenja lokalnog razvoja. Događaju će prisustvovati predstavnici javnog, privatnog, poslovanog sektora i donatori.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Kroz svoje aktivnosti USAID/Sida GOLD projekat podupire uspostavljanje i implementaciju efikasnih i održivih mehanizama javno-privatnog dijaloga koji potiče stvaranje jedinstvenog vodstva javnog i privatnog sektora, ključnog preduslova za implementaciju reformi koje unapređuju poslovno okruženje.

Vijeće stranih investitora (VSI) je poslovno udruženje koje zastupa interese stranih kompanija u BiH. Misija VSI-a je zagovaranje, u ime članica, za poboljšanje poslovanja u BiH sa ciljem postizanja daljeg ekonomskog razvoja i općeg prosperiteta građana BiH. Vijeće stranih investitora ima za cilj da bude glas stranih investitora prisutnih u BiH. VSI okuplja preko 40 međunarodnih i regionalnih kompanija iz različitih sektora. Do danas, članice VSI su investirale preko 9 milijardi BAM u BiH i zaposlili više od 13.000 građana.