Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trebaju podršku

Predstavnici kompanije ‘Agroideja’ planiraju poslovanje prebaciti u BPK Goražde

agroideja gorazde
FOTO: Fena

Ova kompanija čije sjedište je u Sarajevu trenutno ima dvije registrovane poslovne jedinice na području BPK Goražde

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga sa saradnicima danas je održao sastanak sa predstavnicima švicarsko-bosanske kompanije „Agroideja“ d.o.o. Ericohom Waldmeierom i Hemom Jusovićem, a sastanku je prisustvovao i predstavnik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović.

Ova kompanija čije sjedište je u Sarajevu trenutno ima dvije registrovane poslovne jedinice na području BPK Goražde a, kako su istakli njeni predstavnici,  namjera im je kompletno poslovanje obavljati u tom dijelu države, ukoliko im se pruži adekvatna podrška.

PJ „Drina“ u Goraždu bavi se proizvodnjom tradicionalne tjestenine još od 2021. godine, trenutno ima šest uposlenih radnika dok je u Općini Foča u FBiH registrovana PJ „Ustikolina“ koja se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, plasteničkom proizvodnjom i upošljava veći broj sezonskih radnika.

S obzirom da im je u planu proširenje proizvodnih kapaciteta, s Ministarstvom privrede BPK koje pruža podršku razvoju poljoprivrede na ovim prostorima, precizirane su aktivnosti koje bi eventualno išle u tom pravcu.

Dogovoreno je da kompanija „Agroideja“ d.o.o. putem pisma namjere dostavi svoje prijedloge, koje će resorno ministarstvo razmotriti i, kako je istaknuto, u skladu sa mogućnostima pružiti podršku u realizaciji projekata od značaja za BPK,  u smislu razvoja poljoprivrede i agroturizma na ovim prostorima.