Predstavništvo njemačke privrede u BiH obilježilo 20 godina rada

20 godina predstavnistva njemacke privrede u bih

Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHKBiH) večeras je u Sarajevu svečano obilježilo 20 godina rada.

Na ceremoniji je istaknuto da je danas godišnja robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Njemačke narasla na 1,7 milijerdi eura i da je, što je posebno važno, skoro uravnotežena kad je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom.

Zamjenik direktora AHKBiH Martin Gaber izjavio je u obraćanju da je u posljednjih godinu i po koliko je ovdje uvidio da su bh. kompanije pozitivno iznenađenje ove zemlje.

– “Promijeniti znači poboljšati” citat je Winstona Churchilla i u godinama koje dolaze treba mnogo toga promijeniti i poboljšati – naglasio je Gaber.

Predsjednica AHKBiH i direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnik Snježana Köpruner rekla je da joj je cilj da se izbori za bolji status privrednika, te da se nada da će Predstavništvo voditi jednako uspješno kao i njeni prethodnici.

– Zamolila bih vas da nas podržite u našim naporima na poboljšanju obrazovanja, smanjenje troškova rada i ostvarivanju bolje komunikacije sa zapadom i mislim da ćete i vi biti zadovoljni kad uspijemo i da ćete biti ponosni na nas, naše uspjehe i naš rad – kazala je Köpruner.

Predstavništva njemačke privrede, skraćeno AHK, su dio mreže koju čini 130 komora u više od 90 zemalja svijeta. Prisutne su u svim zemljama s kojima Njemačka ima dobre trgovinske odnose i koje su za njemačku privredu od izuzetnog značaja.