Biznis

Sastanak delegacija BiH i Kosova

Preduzeti prvi koraci za ukidanje taksi na bh. proizvode

24/01/2019

Dvije strane su se usaglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu

Razgovor o odluci kosovskih vlasti o taksama od 100 posto na robu iz BiH bile su teme razgovora u Sarajevu koje je organizovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH između delegacija BiH i Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije strane su se usaglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke ukretanju ljudi, roba i usluga.

Insistirajući na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi bh. strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila jevažnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu dalji integracionih procesa, te izrazila uvjerenjeda će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.