odluka istječe 1. juna

Preferencijalni tretman domaćeg velika podrška bh. privredi

Tekstilna-industrija

Prema ranijim odlukama koje je Vijeće ministara donosilo, domaće ponude su umanjivane u odnosu na inostrane za 15, 10 ili pet posto – kao u prošloj godini. Zbog novonastale situacije upitan je vremenski period koji će biti potreban za oporavak domaće privrede

Oporavak bh. privrede, koja je ugrožena zbog koronavirusa, zadatak je koji mora biti realizovan što prije. Jedan od načina je produženje primjene preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki. Ova odluka istječe 1. juna, što bi moglo dodatno ugroziti domaće firme. Hoće li će doći do produženja, bit će razmatrano na narednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Domaće ponude, prilikom učešća na tenderima za dobijanje poslova na tržištu BiH moraju imati povoljniji tretman u odnosu na inostrane. Inače bi firme iz EU mogle uzimati poslove domaćim firmama. Javne nabavke na godišnjem nivou iznose oko četiri milijarde KM. Ukoliko bi deset posto otišlo domaćim firmama, to bi bila veća podrška od mnogih mjera koje su najavljene.

– Na inicijativu premijera FBiH Fadila Novalića, što je prihvatio i predsjednik Vlade RS-a, a i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vijeće ministara BiH će u najkraćem roku razmatrati donošenje odluke o preferencijalnom tretmanu domaćeg u iznosu od 30%, što će značiti veliku podršku privredi BiH – navodi Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH za FTV.

To bi značilo da bi primjenom Zakona o javnim nabavkama, prilikom obračuna cijene ponuda, trebalo doći do smanjenja cijena za domaće ponude za 30 posto.

Iz VTK-a poručuju da je dosadašnjom Odlukom o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana zabilježen pozitivan efekat u smislu zapošljavanja i razvoja domaće privrede. A samo je ovo uslov koji bh. firme moraju ispunjavati da bi učestovale na tenderima:

“U slučaju ugovora o nabavkama roba, najmanje 50% ukupne vrijednosti od ponuđenih roba imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a u slučaju ugovora o uslugama i radovima, najmanje 50% radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz Bosne i Hercegovine”, navode iz VTK-a BiH.

IT sektor je možda i najmanje pogođen koronakrizom, no poručuju da je primjena preferencijalnog tretmana postavljala bh. firme u bolji položaj u odnosu na konkurenciju koja dolazi iz regije ili svijeta. Iz Udruženja bh. IT kompanija “Bit Alijansa” uputilo je inicijativu Vijeću ministara da ovaj tretman bude produžen na tri godine, što bi značilo da bi stotine miliona mogle ostati u BiH.

– To nije samo trenutna mjera nego mjera za budućnost. Ono što svi prepostavljaju je da će doći dosta teška vremena u oblasti privrede – kaže član UO Bit Alijanse Muamer Bezdrob.

Prema ranijim odlukama koje je Vijeće ministara donosilo, domaće ponude su umanjivane u odnosu na inostrane za 15, 10 ili pet posto – kao u prošloj godini. Zbog novonastale situacije upitan je vremenski period koji će biti potreban za oporavak domaće privrede.