Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prepreku socijalnom poduzetništvu predstavlja krupni kapital (FOTO)

konferencija zavod za zaposljavanje (2)
Foto. I. Kralj

Socijalno poduzetništvo predstavlja potencijal za osiguranje egzistencije ugroženih kategorija stanovništva, ali mu prepreku predstavlja krupni kapital, istaknuto je danas na Konferenciji o socijalnom poduzetništvu u Sarajevu.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je da socijalno poduzetništvo predstavlja pokušaj da sredstva namijenjena za socijalnu zaštitu budu usmjerena za poticanje osoba koje su predmet socijalne zaštite, da pokrenu posao koji bi bio ekonomski održiv.

konferencija zavod za zaposljavanje (3)

Dodao je da je riječ o vrlo korisnoj inicijativi za koju je potrebno izraditi zakonsku regulativu da bi socijalno poduzetništvo bilo razvijeno kao i u zemljama EU ili u našem bližem okruženju.

Zukić je pojasnio da socijalno poduzetništvo prvenstveno znači samozapošljavanje osoba sa zdravstvenim problemima ili fizičkim nedostacma, ali i udruživanje nezaposlenih mladih osoba u zadruge ili mala preduzeća.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić istakao je da, za razliku od uobičajenog biznisa, na prvo mjesto stavlja društveni interes pa tek onda profit, a da najbolje rezultate postiže u oblasti poljoprivrede, zanatstva i djelatnostima vezanim za njegu starih osoba.

Istakao je da će FZZZ, zajedno s partnerima, pokušati izraditi nacrt platforme socijalnog poduzetništva koja treba poslužiti za izardu regulacionog okvira, kao i da će putem svojih programa zapošljavanja stvarati poticajno okruženje za socijalne biznise.

konferencija zavod za zaposljavanje (1)

Predsjednica udruge Zdravi grad iz Splita Andrea Russo kazala je da su početna iskustva socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj bila dobra, ali da im veliki problem predstavlja krupni kapital kojem nije u interesu da se mala preduzeća umrežavaju i brzo rastu jer bi im postali konkurencija.

Naglasila je da čak i ako veliki trgovački lanci prihvate da plasiraju njihove proizvode, neće im brzo isplatiti novac što malom poduzetniku može značiti zatvaranje, a to se jednako odnosi i na “konvencionalna” mala preduzeća, ne samo na socijalna.