Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prevara ili greška: Jedna cijena na polici, druga na računu

supermarket cijene
Foto: Ilustracija

Kupci u RS-u sve češće dolaze u situaciju da, umjesto iznosa koji je naveden na polici kao cijena proizvoda, na blagajni za taj artikl trebaju izdvojiti znatno više novca.

Iako smatraju kako ih trgovci isticanjem pogrešne cijene nekog artikla pokušavaju prevariti, većina potrošača izbjegava ovakve slučajeve prijaviti inspekciji jer, kako kažu, ne žele prouzročiti neugodnosti sebi i prodavačima.

Kako se nerijetko cijene s polica ne podudaraju s onima na blagajni, uvjerila se i Dijana M. iz Banje Luke koja je prije nekoliko dana otišla u jednu trgovinu kupiti pelene za svog mališana.

– Ispod dječjih pelena, koje su bile “na akciji”, stajala je cijena od 7,50 KM, a na blagajni je taj isti proizvod koštao osam mraka više. Pelene sam odmah, bez razmišljanja, vratila uz glasnije komentiranje kako bi me čuli i drugi kupci koji su se tu zatekli – rekla je Dijana, pitajući se smatraju li trgovci kupce glupima do te mjere da neće uvidjeti njihovu prijevaru.

O razlici u cijeni istog proizvoda na polici i na računu u trgovinama diljem RS-a svjedoče i drugi kupci koji u većini slučajeva ne reagiraju. Glavni tajnik Pokreta potrošača RS-a Dragovan Petrović poručuje kako kupci moraju inzistirati na tome da plate onoliko koliko je istaknuto na polici kod proizvoda jer su, prema Zakonu o zaštiti potrošača, te cijene važeće.

– U šest mjeseci ove godine inspekcija je u svim prodajnim i uslužnim objektima samo cijene kontrolirala više od 2300 puta. U svega nekoliko pojedinačnih slučajeva utvrđeno je kako se trgovci prilikom prodaje nisu pridržavali formiranih i istaknutih cijena – rekla je glasnogovornica Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić, dodajući da u tim slučajevima inspektori nalažu otklanjanje nepravilnosti i izriču novčane kazne.

Zakonom o zaštiti potrošača predviđene su novčane kazne ako se trgovac ne pridržava prodajne cijene proizvoda, i to u iznosu od 2000 do 10.000 KM za pravnu osobu. Kaznu od 800 do 4000 KM platit će odgovorna osoba, a od 1000 do 5000 KM trgovac kao poduzetnik.