Agencija za rad i zapošljavanje BiH

Prevare prilikom zapošljavanja radnika iz BiH u Slovačkoj

slovacka-radnici

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je informisana od bh. radnika u Slovačkoj Republici da su se u ovoj državi ponovo pojavili slučajevi prevara prilikom zapošljavanja radnika iz BiH.

– Budući da Bosna i Hercegovina nema zaključen sporazum o zapošljavanju sa Slovačkom Republikom, upozoravam radnike iz BiH da budu posebno oprezni prilikom zapošljavanja u ovoj državi, posebno imajući u vidu da su se i prošle godine radnici iz BiH žalili na prevare u zapošljavanju u ovoj državi – rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Kako je dodao, najvažnije prilikom odlaska na rad u inostranstvo, bez obzira na to da li postoji sporazum o zapošljavanju ili ne, jeste kontaktirati Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, te kod njih provjeriti uslove zapošljavanja u određenoj državi.

– Podsjećam da smo mi članica Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES) te da imamo mehanizme da provjerimo uslove rada u većini država svijeta. Zbog toga je bitno da se građani prvo obrate nama prilikom zapošljavanja u inostranstvu, a ne kada se problem dogodi – rekao je Bandić i naglasio da su procedure zapošljavanja u inostranstvu jednake za sve države svijeta.

Po njegovim riječima, prvo je potrebno da radnik dobije ugovor o radu, zatim da mu poslodavac o svom trošku izvadi radnu dozvolu, te na kraju da radnik sa radnom dozvolom i ugovorom o radu ode u ambasadu države u kojoj se zapošljava kako bi dobio radnu vizu. Tek sa radnom vizom radnik može da legalno ode na rad u inostranstvo. Sve usluge posredovanja u zapošljavanju moraju biti besplatne za radnika i mogu se naplatiti jedino od poslodavca. Ukoliko nešto od navedenog nije ispoštovano ne radi se o legalnom zapošljavanju, već o prevari.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je podsjetio da je početkom prošle godine bilo desetak pritužbi na prevare prilikom zapošljavanja u Slovačkoj Republici, te da su održani sastanci sa predstavnicima Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike, te Nacionalne inspekcije rada Slovačke Republike i Centralnog ureda za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike.

Rezultat sastanaka je bio da je pojedinim privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju onemogućeno posredovanje, te su pojačane kontrole poslodavaca.

– Mjere koje smo preduzeli prošle godine u saradnji sa kolegama iz Slovačke Republike još uvijek daju rezultate jer smo obavješteni da su u novim prijavljenim slučajevima već intervenirale nadležne slovačke institucije. Ono što je problem jeste šteta koju su pretrpili prevareni radnici, te zbog toga još jednom apeliram na sve bh. radnike koji žele da se zaposle u inostranstvu da prvo kontaktiraju nas kako bi im pružili potrebne informacije. Tako se recimo na našoj web stranici (VIDEO mogu pronaći korisne informacije o zapošljavanju u Slovačkoj Republici koje smo dobili od njihovog ministarstva rada, te još potpunije informacije u okviru aplikacije Dunavski kompas, koja je također dostupna putem naše web stranice – naveo je direktor Bandić, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.