Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasparčavanje “Nove Borje”

Prevareni radnici propale bh. firme tijelima zaustavili odvoženje mašina

Foto: Capital

Više desetina radnika ove fabrike za preradu drveta svakodnevno čeka u pogonu na odgovore o njihovom radno-pravnom statusu

Radnici “Nove Borje” u Tesliću spriječili su jučer kamione firme “Ema Konjuh International” da odvezu mašine iz kruga fabrike.

Kako su za Capital ispričali zaposleni, koji su prije više od dvije sedmice nezakonito raspušteni bez plata i informacija o svom radnom statusu, oni nisu dopustili da se mašine odvezu i da se “rasparčava imovina fabrike”.

Od marta nema plate

Stana Radić, koja od marta nije primila platu niti su joj uplaćeni doprinosi objašnjava da prema sudskoj presudi, radnici imaju prednost u namirivanju potraživanja.

“Mi smo fizički stali ispred kamiona i zaustavili ih. Ne damo da izvezu mašine. Vidjeli smo da su prošle noći i tokom vikenda odvezli dio mašina iz pogona, a neki čovjek nam je pokazivao papire po kojima je navodno dan-dva prije našeg raspuštanja sa direktorom firme potpisao ugovor po kojem su sada mašine pripale drugoj firmi“, kaže Radićka.

Više desetina radnika ove fabrike za preradu drveta svakodnevno čeka u pogonu na odgovore o njihovom radno-pravnom statusu.

Foto: Capital

Njih je poslodavac raspustio 22. novembra bez ikakvog obrazloženja i bez posljednje četiri plate i to do daljeg.

Sud presudio u njihovu korist

Takođe, nijedan od stotinjak radnika do sada nije dobio pisano rješenje na kojem se definiše njihov status. Radnici pričaju da je u proteklom periodu rasprodata roba koja je bila na zalihama.

Foto: Capital

Većina radnika plate nije dobila od augusta, a jedan dio njih od marta, zbog čega su svoja prava tražili pred sudom koji je presudio u njihovu korist. Njima je, naime, plata obračunavana tako da su zarađivali niže iznose od zakonskog minimuma.

Radnicima doprinosi nisu uplaćeni od maja 2018. godine.

Takođe, još uvijek se čeka izvještaj inspekcije koja je zbog nemogućnosti da se sastane sa direktorom firme Stojkom Petkovićem, u kontrolu stigla tek nakon dvije sedmice.

Foto: Capital

Radnici su se za to vrijeme obraćali svima, od Inspektorata RS, preko Poreske uprave, do Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, ali do sada nisu dobili nikakvu konkretnu ni pomoć niti savjet.

Uprkos brojnim pozivima i poslatoj poruci, direktor i vlasnik “Nove Borje” Stojko Petković ostao je uporan u nejavljanju na telefon i neodgovaranju na poruke.

Prinudna naplata

U “Novu Borju” jučer su stigli i predstavnici Poreske uprave RS koja je pokrenula postupak prinudne naplate neizmirenih obaveza ove fabrike.

“Poreska uprava pokreće postupak prinudne naplate poreskih obaveza po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja“, rekli su nam i istakli da u postupku prinudne naplate na raspolaganju imaju više mjera, od blokade računa, zapljene gotovine i pokretnih stvari, zapljene potraživanja, kao i upis hipoteka nad nepokretnom imovinom.

Pokušano je doći i do izjave od rukovodilaca kompanije “Ema Konjuh International”, ali su rekli da se javimo drugi put.

Investiciono razvojna banka RS prodala je “Novu Borju” preduzeću “Interlignum” 350.000 maraka 2017. godine, koji se tada obavezao da će za dvije godine uložiti 4,7 miliona maraka i zaposliti 250 radnika.

Foto: Capital

Vlada RS je i ranije ugovorila prodaju “Nove Borje” preduzeću “Interlignum” za 6,3 miliona KM koji novac nikad nije uplatio, zbog čega je taj ugovor na kraju raskinut.

“Nova Borja” nastala je na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije “Borja”, koju je nakon višegodišnjeg stečajnog procesa kupila Vlada RS putem licitacije za 7,35 miliona KM.