Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CAzin

Velika austrijska investicija u BiH: Počinje izgradnja fabrike vrijedne desetine miliona KM

Foto: Biznisinfo

Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini. Kako je za BiznisInfo.ba potvrdio predstavnik Gradske uprave Grada Cazina, svečanost početka izgradnje je zakazana za sutra, 12. decembar ove godine.

Firma je još 2020. godine kupila zemljište u Cazinu kada je i najavljena ova velika investicija.

Kako je tada objavljeno, firma ASTA Energy Transmission Components GmbH putem svoje kćerke firme ASTA Bosnia d.o.o. investirat će preko 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta.

Tada je najavljeno da je riječ o investiciji vrijednoj preko 23 miliona KM. No, kako su se u međuvremenu cijene svega drastično promijenile, moguće je i da će vrijednost ove investicije sada biti drugačija u odnosu na tadašnje planove.

– Prema investicionom planu investitora, očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika u narednih 3 do 5 godina, kazao je tada gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.