Udruženje logističara

Prevoznici traže hitnu sanaciju mosta Brčko-Gunja

most_sava_brcko_gunja-Copy1

Obustavljanjem teretnog saobraćaja preko mosta, Brčko ostaje potpuno logistički marginalizovano

Udruženje logističara Brčko distrikta “Trans Logistic”, zajedno s predstavnicima prevozničkih firmi, predalo je potpisanu peticiju Vladi Brčko distrikta kojom se traži hitno rješavanje problema teretnog saobraćaja preko mosta Brčko-Gunja.

“Peticiju su potpisala 34 prevoznika koji raspolažu s čak 168 kamiona, a u želji da sanacija postojećeg mosta i njegovog osposobljavanja za teretni saobraćaj bude što prije. Naša zajednička molba u cilju javnog interesa jeste hitno pokretanje sanacije mosta i uspostavljanje kriterijuma potrebnih za nesmetano odvijanje teretnog saobraćaja i nosivosti do 40 tona, uz postavljanje privremenog pontonskog mosta do realizovanja konačnog rješenja za odvijanje teretnog saobraćaja”, poručili su iz Udruženju logističara Brčko distrikta ‘Trans Logistic’.

Obustavljanjem teretnog saobraćaja preko mosta, Brčko ostaje potpuno logistički marginalizovano što dovodi do drastičnog smanjenja prihoda od terminala koji je Brčkom u 2018. godini donio 1.236.000 maraka bez uračunatog PDV-a, upozorili su prevoznici.

Iako su napori Vlade i resornog Odjeljenja o ovoj problematici značajni te je upućen nalog gradonačelniku Brčko distrikta za privremeno suspendovanje naknada za inspekcijski nadzor, o čemu bi trebalo da se odluči kroz nekoliko dana, potrebno je još mnogo više rada kako bi posljedice rekonstrukcije mosta za privrednike i prevoznike bile minimalne, istakli su iz Udruženja logističara.