Prezentiran prvi berač malina iz BiH

maline

Josip Laštro iz Busovače prezentirao je u subotu široj javnosti svoj najnoviji izum – prvi berač malina u BiH, koji unapređuje tehnologiju poljoprivrednih mašina u oblasti branja svog jagodastog voća te doprinosi smanjenju troškova proizvodnje.

Sam stroj  funkcionira na temelju potiskujućeg zraka, posjeduje 7 različitih funkcija, priključuje se za traktor, a može brati maline visine do dva i širine do jedan metar, kako na ravnoj, tako i po brdovitoj površini.

Ovo je jedinstvena tehnologija zračnog branja koja najviše sliči na olujni udar koji opstrujava rodne grane prekidanim zrakom kontrolirane brzine te na prirodan način (bez fizičkog kontakta) vrši branje samo tehnološki zrelih plodova bez oštećenja.

Inače, same prednost ovog stroja su mnogobrojne, od selektivnog branja samo zrelog voća, bez  oštećenja biljke i ploda, do mogućnost branja od samog početka sezone, kao i branja istog plantažnog reda iz dana u dan bez bojazni o traumi ili oštećenju biljke.

Isto tako, prednosti zračnog branja u odnosu na ručno su i što zračno dnevno mijenja do 60 radnika/berača, zadovoljava standarde sigurnosti hrane, povećava prinos u kilogramima, sprječava pojavu i razvoj bolesti, osigurava proširenje zasada do ekonomske isplativosti, te povećava sadržaj suhe materije za 50 posto u odnosu na ručno ubrano voće.

Sam Josip Laštro kazao je kako je, nakon što je zasadio 6 duluma zemlje s malinama, krenuo u potragu za beračem malina. No, nakon silnih potraga za adekvatnim beračem, ostao je razočaran mašinama koje su bile preglomazne, te pravljene isključivo za ravne terene, što u BiH, s obzirom na konfiguraciju terena i nije od neke pomoći. Isto tako, cijene mašina na tržištu bile su prevelike, tako da je došao na ideju da sam napravi berač koji bi bio pristupačan cijenom, a i pogodan za sve terene.

– Polako sam na svom imanju u Busovači, uz veliku pomoć moje najbliže obitelji počeo da pravim ovaj BMB (Berač Malina Busovača) stroj. Moja obitelj, ja i malobrojni prijatelji radili smo dan i noć. Bilo je tu i uspona i padova , ali niti jednog trenutka nismo htjeli odustati. Svako novo jutro je donosilo novu ideju te smo se polako usavršavali sve do ovog konačnog stroja koji je sada pred vama – kazao je Laštro te najavio kako s istom ekipom kreće u gradnju još lakšeg BMB 2 stroja koji će se moći zakačiti i na manje radne mašine.

Inače, Lašto je svoj projekt BMB zaštitio kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.