novi zakon u rs-u

Prihodi od igara na sreću u 2019. godini veći za 54 posto

kockanje

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 12. marta 2019. godine, po hitnom postupku, Zakon o igrama na sreću čiji je cilj, kako je navedeno, unapređenje sistema igara na sreću

Prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću porasli su u prosjeku za 1,4 miliona KM mjesečno, počevši od aprila prošle godine, nakon stupanja na snagu novog Zakona o igrama na sreću, navedeno je u Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godine.

Podaci koji su “Nezavisnim novinama” dostavljeni iz Republičke uprave za igre na sreću pokazuju da su prihodi u prošloj godini bili znato veći u odnosu na godinu ranije.

“Prihod ostvaren od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću u Republici Srpskoj u 2019. godini iznosio je 43.002.332 KM, što je za 54 odsto više u odnosu na 2018. godinu, kada je taj prihod iznosio 27.904.696 KM”, rekla je za ovaj list službenik za odnose s javnošću Republičke uprave za igre na sreću Nedeljka Breberina.

Član Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske Srđan Todorović podsjeća da je u procesu usvajanja novog Zakona o igrama na sreću bilo mnogo kontrastavova, kako u medijima, tako i u NSRS.

“Iskreno, ja sam iz perspektive narodnog poslanika vjerovao u ono što je Vlada predlagala i drago mi je da se to pokazalo tačnim. Ako je razultat povećan prihod u budžetu u odnosu na stanje koje smo imali ranije, to je definitivno potvrda da je usvajanje ovakvog rješenja bilo svrsishodno. Svako zakonsko rješenje koje donosi više sredstava za građane RS je sigurno dobro”, naveo je Todorović za “Nezavisne novine”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 12. marta 2019. godine, po hitnom postupku, Zakon o igrama na sreću čiji je cilj, kako je navedeno, unapređenje sistema igara na sreću, te posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je ranije da su vidljivi efekti novog Zakona o igrama na sreću.

“Kada se sjetim martovskog zasjedanja Narodne skupštine kada smo usvajali ovaj zakon i priča o ovom rješenju, danas ćute oni koji su tada najviše galamili. Bila je priča da će ljudi ostati bez posla, te da će biti smanjen broj priređivača, ali se ništa od toga nije desilo”, rekao je Višković.

On je tada istakao da je povećan broj priređivača igara na sreću, a broj zaposlenih ostao isti kao i 2018. godine.