pismo namjere

Prihvaćena inicijativa Energetske zajednice o internom obračunu troškova CO2

EPBiH (1)

U Sofijskoj deklaraciji o zelenoj agendi za zapadni Balkan prihvaćena je obaveza da zemlje članice nastave sa usklađivanjem sa EU sistemom za trgovanje emisijama, kao i da rade na uvođenju drugih instrumenata za cijenu ugljika u cilju promocije dekarbonizacije u regionu i postizanja neto nultih emisija ugljika prije 2050. godine

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač i ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić razgovarali su danas s generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH Admirom Andelijom o obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Potpisano je i Pismo namjere kojim JP Elektroprivreda BiH prihvata inicijativu Zajednice za uvođenje internog obračuna troškova CO2 što predviđa samonametnuti mehanizam interne cijene za emisije CO2 iz rada termoelektrana, kao prijelaznu mjeru kako bi se olakšala provedba planova smanjenja emisija.

Cilj JP Elektroprivrede BiH je iznalaženje načina za održivu i pravičnu tranziciju elektroenergetskog sektora uz očuvanje sigurnosti snabdijevanja energijom, posebno uzimajući u obzir specifične okolnosti u BiH, posebno sektor uglja koji predstavlja najveći izazov.

Konceptom internog obračuna troškova CO2, JP Elektroprivreda BiH se unaprijed opredjeljuje za rezervaciju sredstava i stvaranje internog fonda za potrebe tranzicije u pravcu dekarbonizacije.

Istovremeno, ovakav obračun služi kao priprema za uvjete poslovanja uz plaćanje naknade za CO2 koji bi mogli nastupiti za nekoliko godina.

Posebno je značajno da se na ovaj način utvrđuju budući veći troškovi proizvodnje i njihov uticaj na prodajne cijene električne energije i konkurentnost na tržištu, kao i na odluke o ulaganju u nove proizvodne kapacitete.

Pismom namjere JP Elektroprivreda BiH, prva u BiH, potvrđuje svoju opredijeljenost da preuzme fer doprinos u dekarbonizaciji i modernizaciji energetskog sektora uvođenjem instrumenata za obračun troškova CO2 s ciljem da aktivno ubrza tranziciju na klimatski održiv energetski sektor.

Cilj je i da se prepozna i utvrdi izloženost rizicima buduće regulacije i klimatske politike, otklone rizici poslovanja i ulaganja u odnosu na buduće zakonodavstvo u vezi s cijenom karbona, iskoriste mogućnosti koje će stvoriti niskougljična ekonomija, te odabere pravi put za tranziciju kompatibilan s dugoročnim održivim razvojem.

JP Elektroprivreda BiH prihvatanjem inicijative Energetske zajednice iskazuje razumijevanje da je proces dekarbonizacije neminovnost i obaveza na osnovu Ugovora o energetskoj zajednici i drugih međunarodnih sporazuma, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

U Sofijskoj deklaraciji o zelenoj agendi za zapadni Balkan prihvaćena je obaveza da zemlje članice nastave sa usklađivanjem sa EU sistemom za trgovanje emisijama, kao i da rade na uvođenju drugih instrumenata za cijenu ugljika u cilju promocije dekarbonizacije u regionu i postizanja neto nultih emisija ugljika prije 2050. godine.